Nové logo, motto s inspirací Havla a priority. Vláda představila předsednictví v Radě EU

Oficiální logo českého předsednictví Evropské unii

Vláda představila priority pro předsednictví v Radě EU

Zvládnutí uprchlické krize a poválečná obnova Ukrajiny, energetická bezpečnost nebo posílení obranných kapacit a kybernetická bezpečnost. To jsou priority České republiky při předsednictví v Radě Evropské unie, které nastane v druhé polovině roku. Na středeční tiskové konferenci je včetně nového motta a loga představili premiér Petr Fiala (ODS) a ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek.

Mezi pět hlavních témat patří také strategická odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí. Priority předsednictví výrazně ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu. Po svém nástupu do funkce loni v prosinci Bek hovořil o vypořádání se s následky koronavirové krize, politice související se změnami klimatu a řešení problematiky migrace a bezpečnosti.

„Ruská invaze na Ukrajinu otřásla mnoha našimi jistotami, oslabila a odhalila slabiny bezpečnostní architektury v Evropě, kterou budeme muset nově uchopit a hlavně aktivně, nikoli jenom jako pozorovatelé spoléhající na ostatní, rozvíjet,“ řekl Fiala.

Všechny pilíře podle premiéra zahrnují dlouhodobé strategické zájmy a priority České republiky a hodnoty, které Česko dlouhodobě zastává a na které je hrdé. „Spolu s našimi evropskými partnery budeme během šesti měsíců v čele Evropské unie usilovat o to, abychom byli společně silnější a abychom tuto naši sílu dokázali využít ve prospěch těch, kteří ji potřebují,“ dodal ministerský předseda.

Stejně jako v roce 2009 se podle něj Česko kormidla chopí v nelehkém období. „Naše jedinečná historická zkušenost s ruskou okupací nás naučila, že umíme čelit těžkým momentům, vzájemně si pomáhat a postavit se za to, co je správné. Tohoto úkolu se po třech letech příprav zhostíme sebevědomě a zároveň s vědomím odpovědnosti za výsledek,“ dodal Fiala.

Jaký význam mají logo a motto?

Motto českého předsednictví v Radě EU v druhé polovině letošního roku zní: Evropa jako úkol. Inspiruje se projevem bývalého prezidenta Václava Havla z roku 1996 v Cáchách, ve kterém se zamýšlel nad úlohou Evropy v proměněném světě. „Takové úvahy jsou aktuální i dnes, i když není tolik času na přemýšlení, ale je nutné velmi rychle jednat,“ řekl Bek.

Logo předsednictví, které připravilo studio Dark Side, pak tvoří 27 střelek kompasů vyvedených v národních barvách jednotlivých členských států EU, uvedla vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková. Střelky jsou na logu uspořádané do kruhu. Jejich tvar má naznačovat, že Česko bude navigovat směřování Evropy a psát budoucnost EU, zároveň má ale připomínat klín na české vlajce, který je v EU unikátní záležitostí.

Hledání náhradních zdrojů surovin nebo akt o čipech

„Česko bude v souvislosti s Ukrajinou moderátorem debaty o větší flexibilitě využití peněz z evropského rozpočtu,“ řekl Bek. Podle Fialy se aktuálně zvyšuje flexibilita u už schválených programů, je ale nutné vést debatu o dalších penězích a nových nástrojích pro zvládání uprchlické vlny v nejvíce zasažených zemích.

ČR se podle Beka při předsednictví bude zabývat také návrhem Evropské komise týkajícím se plurality médií, bude též moderátorem debaty o právním státu. „Budeme také zvedat další témata v oblasti vlády práva, která dosud nebyla aktuální, například pronásledování válečných zločinů a pozitivní výměna zkušeností s vymáháním sankčních mechanismů mezi evropskými státy,“ vysvětlil ministr.

V centru české pozornosti bude balíček Repower EU, který otevírá cestu ke společným nákupům plynu a dobudování energetické soustavy. Česko též bude mít na starosti zavádění obranné koncepce.

Česko také vysílá podle ministra signál, že je dlouhodobě advokátem otevřenosti obchodních vztahů s třetími zeměmi, jež mají podobné hodnoty jako ČR. Od českého a následného švédského předsednictví se očekává, že pomohou rozmrazit vyjednávání o smlouvách například s Novým Zélandem, Austrálií, Mexikem či Latinskou Amerikou. „Ztráta příležitostí v Rusku musí být vyvážena otevíráním nových příležitostí v jiných částech světa,“ řekl Bek.

Prioritou je ale i hledání náhradních zdrojů surovin pro evropský průmysl nebo akt o čipech, který by měl do Evropy vrátit sofistikovanou produkci v této oblasti.

Tagy: