Fiala se Šlachtou se pohádali na ulici. Nezměníme všechno za půl roku, vypěnil premiér

Premiér Petr Fiala a předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta se pohádali v jihomoravských Pohořelicích.

Šlachta se na ulici pohádal s Fialou

V Pohořelicích nedaleko Brna došlo v pondělí k ostrému střetu mezi premiérem Petrem Fialou (ODS) a šéfem hnutí Přísaha Robertem Šlachtou. Oba politici se před zraky několika kolemjdoucích pohádali kvůli příspěvku na bydlení. Zatímco Šlachta tvrdil, že formuláře jsou pro lidi složité, Fiala se hájil tím, že jeho kabinet zdědil složitou byrokracii a zjednodušení nastane brzy.

Fiala vyrazil na začátku týdne do jihomoravských Pohořelic, aby navštívil tamní základní školu nebo komunitní centrum. Vším se pochlubil na sociálních sítích, jenže na Facebooku Roberta Šlachty se navíc objevily záběry z ostrého slovního konfliktu mezi předsedy ODS a Přísahy.

„Váš příspěvek na bydlení. Viděl jste formuláře? Kolik jich mají občané vyplňovat? A jak to má občan zpracovat?“ pustil se Šlachta do Fialy. Žádání o příspěvek je kvůli 14 stranám formulářů kritizováno ze strany opozice nebo expertů dlouhodobě.

„Viděl, ano, viděl. Víte, že jsme to zjednodušili a po někom zdědili. Popisujete původní verzi,“ hájil se Fiala. „Ne, teď občané vyplňují tohle,“ odvětil Šlachta. Oba měli svým způsobem pravdu. Lidé opravdu zatím vyplňují složitou verzi, vláda už ale schválila zjednodušení a čeká se na schválení na mimořádné schůzi Sněmovny. Ta by měla proběhnout 15. června.

Nejsme schopni vše změnit za půl roku

Fiala komplikované žádání vysvětlil složitou legislativou. „Víte, jaká zde byla byrokracie, než jsme nastoupili. Nejsme schopni všechno změnit za půl roku,“ kritizoval minulé vlády.

Návštěva mateřské a základní školy v Pohořelicích u Brna. Školky a školy napříč republikou se bohužel potýkají s...

Posted by Petr Fiala on Monday, June 13, 2022

„Tohle je hrozně jednoduchá změna, pane premiére. Nebo spoléháte, že to lidem tak ztížíte, že příspěvek nebudou čerpat?“ nebyl spokojený s vysvětlením Šlachta. „Říkáte nesmysly. Podívejte se, jak se čísla oproti loňskému roku zvyšují. Lidi, když potřebují, si zažádají,“ argumentoval dál premiér.

Spor ale nakonec eskaloval i v osobní útoky. „Nebyl bych tak lehkomyslný, vy máte asi nějaké výsluhy a dobré peníze,“ pustil se Fiala do Šlachty, který před vstupem do politiky působil jako ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu nebo zástupce generálního ředitele Celní správy ČR. V podzimních komunálních volbách pak plánuje kandidovat právě v Pohořelicích, kde má trvalé bydliště.

„A vy jako premiér máte plat, že na něj nikdo nedosáhne,“ nedal se politik, jehož hnutí v podzimních parlamentních volbách skončilo těsně po 5procentní hranicí a do Sněmovny se nedostalo.

„Na rozdíl od vás nezpochybňuji, že pět tisíc je pro někoho hodně a pro někoho málo,“ pokračoval Fiala. „Já zpochybňuji vaši pomoc, protože je malá. Nechcete pomáhat,“ uzavřel natočenou hádku Šlachta.

Příjemci příspěvku na bydlení by podle novely o státní sociální podpoře a pomoci v hmotné nouzi, kterou ve středu začne projednávat Sněmovna, dokládali příjmy a výdaje jednou za půl roku, nikoli každého čtvrt roku jako doposud. Dávku by měly úřady přiznávat na dobu neurčitou a lidé by o ni nemuseli žádat každý rok znovu.

Fiala na začátku června poukazoval na to, že na příspěvek na bydlení mají nárok další stovky tisíc domácností. V dubnu stát vyplatil na těchto podporách podle něho 697 milionů korun pro 165 tisíc domácností, průměrná výše tedy činila zhruba 4 200 korun.

Tagy: