Vláda předvádí svou neschopnost a přenáší ji do chudoby země, kritizuje Škromach

Vláda by měla dělat to, za co je placená. Místo toho ale přenáší svojí neschopnost do chudoby, tepal ve Zprávách Plus Fialův kabinet bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD). Podle někdejšího předsedy vlády Petra Nečase (ODS) ale za nynější energetickou, inflační i uprchlickou krizi vláda nemůže.

Už před volbami koalice Spolu i PirSTAN slibovaly lepší komunikaci, než byla za dob vlády premiéra Andreje Babiše (ANO), i boj proti korupci. Starostové ale v poslední době čelí několika nepříjemným kauzám.

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) má poloviční podíl ve zlínské firmě Jocheček, což je proti zákonu o střetu zájmu. Europoslanec a advokát Stanislav Polčák měl zase od čtyř obcí dostat celkem 7,75 milionu korun za právní pomoc při získání odškodného za výbuch muničních skladů ve Vrběticích.

Budou muset platit daň

„Jak můžu sledovat z Moravy z veřejných zdrojů, tak v tom jsou Starostové docela amatéři, nefunguje to. Naopak se do toho zaplétají a budou z toho muset zaplatit daň jako v každé vládě, a to tu, že budou muset obětovat někoho z ministrů,“ kritizoval Starosty Škromach.

„Vláda předvádí svou neschopnost a přenáší ji do chudoby občanů vlastní země. A to si myslím, že by mělo skončit. Vláda by měla pracovat, za to je placená,“ pokračoval bývalý poslanec.

Kabinet řeší několik krizí

S takovou kritikou ale nesouhlasil Nečas. „Vláda od roku 89 nevstupovala do takové bouře jako kabinet Petra Fialy, za kterou navíc nenese zodpovědnost. Za ceny energií mohou světové trhy, je tu naprosto ojedinělá krize,“ narážel na vlnu uprchlíku z Ukrajinu i vysokou inflaci. Jedná se podle něj o bezprecedentní situaci, se kterou se česká vláda vyrovnává kvalitně.

Uznal však, že kauzy Starostů nejsou na místě. „Je třeba, aby u politiků ve výkonu činnosti převažovala jejich politická práce a nikoliv to, čím se doposud zabývali,“ řekl v souvislosti s Polčákem, který na post místopředsedy STAN už rezignoval, aby nepoškodil hnutí. „Přechod do vlivné celostátní politiky Starostové z mediálního hlediska nezvládli, je to první liga oproti okresnímu přeboru,“ dodal Nečas.

Výtkami směrem ke Starostům nešetřil ani bývalý ministr financí Ivan Pilný. „Právní služby by byly v pořádku, neměl by za ně ale Polčák inkasovat peníze. Je to velký etický problém, ale nevím, proč by to měla řešit Poslanecká sněmovna,“ sdělil na CNN Prima NEWS.

Tagy: