Rakušan potopil Polčáka. Ve volbách do europarlamentu ho šéf STAN nepodpoří

Nebudu podporovat to, aby se Stanislav Polčák znovu ucházel o post europoslance. Ve čtvrtek to v Poslanecké sněmovně prohlásil šéf hnutí STAN Vít Rakušan. Reagoval tak na kritiku Polčáka za to, že se jako advokát zapojil do kauzy Vrbětice, přestože spolupracoval na vzniku zákona. Za svou práci pro obce si pak nechal vyplatit milionovou odměnu.

Přestože Polčák všechny peníze odmítl, čeká na prošetření advokátní komorou a rezignoval na post místopředsedy hnutí STAN, jeho kauza neutichá. SPD a ANO se ve čtvrtek snažily kauzu znovu otevřít ve Sněmovně. Reagovat tak musel i šéf STAN Vít Rakušan.

„Jakým způsobem hnutí STAN i Stanislav Polčák vyhodnotili politickou odpovědnost svědčí o tom, že jsme si vědomi, že se takové věci musí řešit rychle a transparentně,“ prohlásil ministr vnitra v reakci na Polčákovu rezignaci ve vedení hnutí i na peněžní odměnu.

Zároveň ale dodal, že spojení politické práce a advokátní praxe tak, jak to Polčák provedl, nepovažuje za správné.

„Nepovažuji to za správné. Pokud jsem věděl, že poskytuje právní poradenství, tak jsem netušil, jakým způsobem bude požadovat honorář od daných obcí. Od té doby jsem to považoval za chybu a trval jsem na tom, aby byla vyvolána jasná politická odpovědnost. Moji podporu při obhajobě mandátu mít nebude,“ dodal Rakušan směrem k volbám do Evropského parlamentu, které budou za dva roky.

Polčák je kritizován za to, že se jako advokát podílel na řešení kauzy Vrbětice a v rámci toho byl i u vzniku speciálního zákona, na jehož základě byly obce odškodněny. Polčákovi a kolegům z advokátní kanceláře ze stamilionového odškodného mělo náležet 2,5 procenta.

Stanislav Polčák ale trvá na tom, že odměna neměla být za prosazení zákona o odškodnění ve vrbětické kauze, ale za dlouhodobou advokátní práci pro pět obcí a související stovky individuálních případů jejich občanů. Mělo jít například i o pomoc ve vyřízení stovek žádostí o odškodnění od jednotlivých občanů.

Polčák působí v Evropském parlamentu od roku 2014, tedy druhé volební období. Ve volbách v roce 2019 získal 25 352 preferenčních hlasů. Byl tak třetím nejčastěji kroužkovaným politikem v celém hlasování po Luďku Niedermayerovi a Jiřím Pospíšilovi (oba TOP 09).

Tagy: