Zeman: Vláda udělala podvod na voličích. Dobrý stát má důchodce chránit, ne na nich šetřit

Úmysl kabinetu zpomalit valorizaci penzí až nyní je podvodem na voličích. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl Miloš Zeman, podle kterého vláda čekala na projednání návrhu až po prezidentských volbách. Dosluhující prezident novelu zákona o důchodovém pojištění, kterou poslanci po pěti bouřlivých dnech schválili v sobotu dopoledne, zkritizoval. Zeman se podobně jako opozice domnívá, že je zmíněný návrh v rozporu s Ústavou.

Celých pět dní trvala poslanecká bitva o novelu zákona o důchodovém pojištění. Ta má zvýšit růst důchodů od června jen o 760 korun namísto předpokládaných 1 770 korun. Mimořádné jednání ve Sněmovně provázely rozsáhlé obstrukce opozice. Ta avizovala, že se v případě prosazení návrhu obrátí na Ústavní soud. Novela zákona nyní zamíří ke schválení do Senátu a pak k prezidentovi Petru Pavlovi.

„Dobrý stát by měl podporovat a chránit děti, mladé lidi, zdravotně postižené i důchodce. Stát, který šetří na důchodcích, není dobrý stát. To se teď děje. Proti vládnímu úmyslu zpomalit valorizaci penzí jsou námitky právní i věcné,“ uvedl ohledně tolik diskutované novely Zeman během rozhovoru s moderátorkou Terezií Tománkovou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Že se Babiš „připoutal“ k pultíku? Měl své důvody. Řídící schůze byl neschopný, říká Zeman

Zeman, kterému prezidentský mandát skončí již 8. března, u snížení červnové valorizace důchodů – podobně jako opozice – hovoří o nevhodnosti legislativní nouze i o možné retroaktivitě.

„Legislativní nouze se podle zákona vyhlašuje pouze v případě katastrofy, ať už živelné, či hospodářské, může jít také o pandemii. Jde o právní chybu, kvůli které to asi zamítne Ústavní soud. Právníci správně říkají, že tu od ledna bylo oprávněné očekávání, že má valorizace proběhnout v určité výši. Ministr financí (Zbyněk Stanjura) měl do rozpočtu dát prostředky na tuto valorizaci, fakt je ten, že je tam nedal. Teď chce zpožděnou valorizací ušetřit 13 miliard, přičemž deficit státního rozpočtu se pohybuje kolem 300 miliard,“ uvedla hlava státu.

Zástupci pětikoalice zmiňují, že jsou úpravy valorizace nutné kvůli udržitelnosti důchodového systému. Zároveň popírají, že s úpravou vzorce otáleli. Argumentují nečekaně vysokým vzrůstem inflace, který nepředpokládala ani většina expertů.

Proti 13 miliardám úspory na červnové valorizaci stojí promarněných 90 miliard, o což se postarali zástupci hnutí ANO, ODS a SPD, když zrušili superhrubou mzdu.

Zeman však v tomto ohledu pětikoalici nevěří: „Je to podvod na voličích, co si budeme nalhávat. Proč to vláda udělala až teď? Jediným důvodem je, že nechtěla, aby byl tento zákon projednáván před prezidentskými volbami. Stejně tak si nepřála, aby se mluvilo o vyšším zdanění či o regulačních poplatcích ve zdravotnictví, které teď vyhlásil poněkud chaotický ministr zdravotnictví (Vlastimil Válek).“

Kabinet chce prosadit návrh do 21. března, aby vstoupil v platnost včas. Proto požádal o jeho zrychlené projednání ve stavu legislativní nouze. Představitelé vlády jsou přesvědčeni, že by k případné retroaktivitě docházelo pouze v případě, že se věc nestihne prosadit do zmíněného termínu 21. března. Zeman v případě úspor opět poradil vládě, aby znovuzavedla superhrubou mzdu, kterou Parlament na konci roku 2020 zrušil skrz hlasy poslanců z ANO, ODS a SPD.

„Proti 13 miliardám úspory na červnové valorizaci stojí promarněných 90 miliard, o což se postarali zástupci hnutí ANO, ODS a SPD, když zrušili superhrubou mzdu, a to proti vůli všech ekonomů. Radil bych, aby vláda vrátila daňové zatížení zaměstnanců na původní hodnotu. Zaměstnancům tehdy sice vzrostl příjem o sedm procent, reálná mzda se jim ale přesto snížila o deset procent mimo jiné kvůli inflaci. Ta je způsobená kromě jiného schodkem státního rozpočtu. Kruh se uzavřel,“ řekl Zeman v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Prezident rovněž vyzval vládní koalici a opozici, aby se v případě chystané důchodové reformy snažily najít společnou řeč: „Měli jsme v minulosti mnoho pokusů o důchodovou reformu, žádný z nich neuspěl – z důvodů politických i odborných. Převažuje tu amatérismus. Doporučoval bych, aby se vládní koalice a opozice dohodly už proto, že důchodová reforma je dlouhodobou záležitostí.“

Poslední televizní rozhovor Zemana jako prezidenta si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy:
důchodci politika Miloš Zeman Partie Partie Terezie Tománkové důchody vláda valorizace Poslanecká sněmovna ČR starobní důchod