Jurečka: Vláda s Piráty by nebyla snadná. U sňatků homosexuálů chci zachovat status quo

Marian Jurečka

Předvolební rozhovor s Marianem Jurečkou

Otázka manželství stejnopohlavních párů rozděluje politickou scénu a neshodnou se na ní ani členi koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09). Lidovecký předseda Marian Jurečka v rozhovoru pro CNN Prima NEWS ke sňatkům homosexuálů uvedl, že by v příští vládě nejraději zachoval status quo. Potvrdil však, že jednotliví poslanci budou v otázce rozhodovat podle svého vlastního přesvědčení. Věří také, že při případném vládnutí s Piráty dokáží společně nalézt kompromis.

„Musím říci, že postoj KDU-ČSL, která je založená na hodnotách a principech, je dlouhodobě konzistentní a nic se na něm nemění. Jasně říkáme, že manželství má zůstat jako svazek muže a ženy, a pokud se bavíme o registrovaném partnerství, existují podněty, že by ten institut měl být upraven či rozšířen, aby diskutovaná práva byla dostatečně zohledněna,“ sdělil Jurečka v předvolebním rozhovoru.

Reagoval tak na nedávný rozhovor, ve kterém pro Deník N zmínil, že by si neuměl představit účast KDU-ČSL v nové vládě, pokud by kabinet odsouhlasil manželství pro všechny.

„Opakovaně jsem v odpovědi říkal, že se na tom chci dohodnout, stejně jako jsme udělali dohodu s Bohuslavem Sobotkou v roce 2013, že zůstane status quo, kdy oni nebudou navrhovat úpravu a liberalizaci a my naopak nebudeme navrhovat žádné zvýšení požadavků,“ uvedl pro CNN Prima NEWS k rozhovoru.

Zpětně své výroky hodnotil jako ne příliš ideální. Přesto upozornil, že hájí názory svých voličů. „Samozřejmě platí, a v tom mé vyjádření nebylo úplně ideální, že vždy každý poslanec má hlasovat podle svého vlastního vědomí a svědomí. V té debatě mám ale přece právo hájit svůj názor a názory našich většinových voličů. Pokud to demokraticky prohrajeme, je to samozřejmě věcí rozhodnutí většiny,“ řekl v rozhovoru.

Předpokládá, že při případném vládnutí s Piráty budou v některých otázkách názorově střetávat. Věří však, že se dokáží vzájemně respektovat. „Samozřejmě jsem si vědom, že nejenom u tohoto tématu, ale také u jiných věcí mohou naše polohy narážet. Nebude to vždy asi úplně jednoduché, ale věřím, že se například dokážeme dohodnout na postupu, který jsem nastínil, tedy respektovat vzájemné pozice, které jsou protichůdné. Za mě je ta problematika řešitelná tím, že upravíme registrované partnerství. K té debatě jsme otevření,“ sdělil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Tagy: