Stát pořídí bojová vozidla za desítky miliard. S Němci chce jednat o dalších leopardech

Vláda dala zelenou k pořízení 246 bojových vozidel v hodnotě dosahující téměř 60 miliard. Česko též začne jednat s Německem o společném nákupu bojových tanků Leopard v nové verzi 2A8. Jednání o možnosti připojit se k německému tendru ve středu dostala na starost ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která to oznámila na tiskové konferenci po zasedání Fialova kabinetu. Stát si od společného postupu slibuje výrazné snížení ceny, zkrácení dodávek a zajištění odpovídající logistické podpory.

Česko bude s Německem jednat o nákupu asi sedmi desítek tanků, hodnota tendru bude řádově desítky miliard korun. Dodány by mohly být do konce dekády, uvedl plukovník Ján Kerdík, ředitel odboru rozvoje pozemních sil.

ČTĚTE TAKÉ: Znovu spusťte EET a zrušte zvyšování paušálů. Středula navrhuje vládě, jak ušetřit miliardy

Česká armáda v současné době využívá modernizované tanky T-72M4CZ. Ze skladů v uplynulých měsících poskytla několik desítek kusů starší verze T-72 Ukrajině. Za tuto pomoc obdrží od Německa 14 tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo Bpz3 Büffel, dosud do Česka dorazily tři stroje.

„Už při svém nástupu do funkce jsem jasně řekla, že těžká brigáda patří mezi mé priority. V případě leopardů jde o tanky, které kombinují to nejlepší z předchozích verzí 2A4, 2A5, 2A6 a 2A7 prověřených bojem a patří jednoznačně k technologické špičce,“ uvedla Černochová. „Věřím, že jednání s Německem povedou k úspěchu a naši vojáci získají moderní techniku, kterou si zaslouží a která přispěje k celkové obranyschopnosti naší vlasti,“ doplnila.

Bojová vozidla

Vláda schválila také nákup 246 bojových vozidel pěchoty CV90 za 59,7 miliardy Kč. Česká republika je pořídí formou mezivládní dohody ze Švédska. Armáda původně chtěla 210 strojů za 51,7 miliardy korun. Kvůli rostoucím cenám techniky se ale ministerstvo rozhodlo využít opce a pořídit již nyní i dalších 36 strojů. Zástupce ministerstva obrany po rozhodnutí vlády podepsal příslušné smlouvy. Jde o největší armádní nákup v novodobé historii České republiky a o jednu z největších státních zakázek vůbec.

Součástí tendru je pořízení také 29 dílenských vozidel nebo náhradních dílů. Švédsko smluvně garantuje, že podíl českých firem na výrobě dosáhne nejméně 40 procent hodnoty zakázky, v opačném případě budou následovat sankce. Výrobce počítá s využitím asi tří desítek českých firem, smlouvy s hlavními dodavateli již podepsal.

Tagy: