Vláda schválila rozpočet osekaný o 100 miliard. Pomůže to Babišovi na Hrad, míní ekonom

Poslanecká sněmovna

Vláda schválila rozpočet

Kabinet Petra Fialy (ODS) na středečním zasedání schválil návrh rozpočet pro letošní rok se schodkem 280 miliard. Šéf státní kasy Zbyněk Stanjura seškrtal 100 miliard z původního návrhu vlády ANO a ČSSD. Podle ekonoma Lukáše Kovandy to však ve finále může pomoci Andreji Babišovi (ANO).

„Vláda jednomyslně schválila návrh rozpočtu na rok 2022. Schodek 280 miliard, o 100 miliard méně oproti návrhu Aleny Schillerové a Andreje Babiše, o 140 miliard méně oproti výsledku roku 2021. Jde to i bez zvýšení daní,“ napsal na Twitter Stanjura.

„Nebyli jsme v jednoduché situaci. Museli jsme vylepšit rozpočet Babišovy vlády v rekordně nízkém čase. Rozpočet, který vláda schválila, znamená, že schodek je o sto miliard korun nižší. To všechno bez zvyšování daní,“ prohlásil na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). Kvalita služeb a kvalita života lidí se podle Fialy nezmění.

Celkové příjmy rozpočtu budou 1 613,2 miliardy korun a výdaje 1 893,2 miliardy korun. Rozpočet nyní dostanou na stůl poslanci. Sněmovna by měla rozpočet projednat v prvním čtením 18. února. Opět se čekají obstrukce opozice.

Stát nyní hospodaří s rozpočtovým provizoriem. Vloni totiž nová Sněmovna neschválila rozpočet bývalé vlády s deficitem 376,6 miliardy korun.

Snížit schodek rozpočtu slibovala koalice Spolu už před volbami. Podle ekonoma Lukáše Kovandy středeční rozhodnutí vlády signalizuje, že svůj předvolební slib bere koalice vážně. „Zároveň se zatím zdá, že berou vážně i svůj slib docílit ozdravení veřejných financí bez zvyšování daní. Ještě lepší,“ komentoval Kovanda.

Upozornil, že z politického hlediska však škrty mohou nahrát šéfovi ANO a expremiérovi Andreji Babišovi. „Razantní osekávání výdajů letošního rozpočtu je Babišovi municí pro boj o Hrad. Čím razantnější bude, tím více munice Babiš získá, jelikož tím více skupin obyvatelstva si vláda znepřátelí – a budou jí to chtít vrátit volbou politického arcirivala,“ míní Kovanda. Babiš však ještě definitivně nepotvrdil, že do boje o Hrad půjde.

Ušetří se na platech i platbách za státní pojištěnce

A kde chce nová vláda šetřit? Jednou z položek jsou úspory ve výdajích státu, například na nájmech nebo nákupu služeb plánuje kabinet uspořit 13 miliard korun. Nebudou se zvyšovat platby za státní pojištěnce, s čímž počítala předchozí vláda. Má jít o úsporu 14 miliard.

Nenavýšení plateb za státní pojištěnce kritizovala exministryně Schillerová. „Ministr Vlastimil Válek na jedné straně děkuje zdravotníkům a hygienikům a na straně druhé ty samé hygieniky vyhazuje a resortu zdravotnictví bere 14 miliard. Nenavýšení platby za děti, seniory a další skupiny bude v budoucnu problém. Co až dojdou peníze? Budeme si za péči připlácet?“ tázala se Schillerová na Twitteru.

Fiala kritiku odmítl. „Opozice šíří fámy. Neděláme hloupé škrty. Šetříme na výdajích státu. Na rozdíl od předchozí vlády si vážíme peněz, které občané platí ze svých daní. Nechceme s nimi rozhazovat, ale odpovědně hospodařit,“ prohlásil Fiala.

Necelých devět miliard se má ušetřit na platech státních zaměstnanců, které vláda zmrazila. Osm miliard šéf státní kasy seškrtal na dotacích na obnovitelné zdroje energií.

Tagy: