Vláda si z nás dělá dobrý den a nerespektuje naši práci, tvrdí šéf odborů Bábek

Radomil Bábek

Rozhovor s předsedou podnikatelských odborů Radomilem Bábkem

Ani v sobotu večer stále není jasné, zda budou moci restaurace a malé podniky v pondělí otevřít. Vláda si finální rozhodnutí nechává na nedělní tiskovou konferenci. Podle předsedy podnikatelských odborů Radomila Bábka si svým přístupem dělá z lidí „dobrý den“, řekl to v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Vzniklá situace má podle Bábka na živnostníky dvojí dopad – materiální a mentální. „Všichni se musí připravit, všichni pracují na tom, aby měli dezinfikované prostory. Nikdo neřekl, že se v pondělí neotevře, a ta naděje je velká,“ míní šéf podnikatelských odborů. „Chování vlády také dopadá na psychiku. Je zjevné, že vláda si z nás dělá dobrý den. Nemá zájem respektovat práci lidí. Všimněte si, že i z reportáží, které vysíláte, je zjevné, že malí živnostníci jsou zodpovědní a dokáží dodržovat pravidla. Vláda ta pravidla dodržovat nedokáže,“ dodal.

Bábek sám zastává názor, že by měla vláda okamžitě povolit opatření a nechat živnostníky pracovat. „Podnikatelské odbory jsou obecně proti tomu, aby byla vypnuta ekonomika. Chceme, aby mohli všichni normálně fungovat. Nevidíme rozdíl v tom, že mohou otevřít velké prodejny, kde se scházejí až stovky lidí, ale nemohou fungovat malé krámky, jejichž majitelé jsou ochotni dodržet všechna pravidla,“ myslí si.

Kdyby vláda i nadále držela malé podnikatele pod zámkem, znamenalo by to pro ně podle Bábka „totálně ztracenou sezónu“. „Pro většinu firem by to také znamenalo krach. My dosud nevíme, kolik malých živnostníků zkrachovalo. Naše země je ve fázi hibernace, až se rozvolní, teprve se ukáže, kdo si jak se situací poradil a kdo už nikdy neotevře,“ uzavřel Bábek.

Tagy: