Vláda začala selektovat lidi. Odnesou to nejchudší, pustil se Středula do Fialova kabinetu

Josef Středula

360° 4.1.2022 21:20

Šéf odborů Josef Středula se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ostře pustil do nové vlády. Nelíbí se mu totiž, jak se kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) staví ke zvyšování platů. „Vláda začala selektovat a lidé, co mají příjmy nejmenší, to vnímají velmi nepříznivě. Tato míra skutečného naštvání je silná,“ uvedl Středula.

Platy pracovníků v sociálních službách v roce 2022 stoupnou o 700 korun. Zdravotníkům se vláda rozhodla platy zvýšit o šest procent a pedagogickým pracovníkům o dvě procenta. Také zmrazí platy státním úředníkům na ministerstvech či dalších úřadech a všem ústavním činitelům. Na konci předchozího roku o tom informoval Petr Fiala a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Minulá vláda Andreje Babiše (ANO) počátkem listopadu rozhodla, že pracovníci státu a veřejných služeb dostanou plošně od ledna přidáno 1400 korun. Platy pedagogů měly stoupnout o tři procenta. Takové navýšení si ale nemůže státní rozpočet podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) dovolit.

„Státní rozpočet je v katastrofálním stavu. Situace je pro vládu mimořádně složitá. Přesto jsme našli zdroje, abychom ocenili ty, co jsou v první linii boje s covidem, a pedagogy. Vzdělávání totiž bude prioritou vlády,“ hájil rozhodnutí Stanjura.

Odbory tak kritizují, že zdravotníkům na nižších pozicích a pracovníkům v sociálních službách porostou platy jen o 700 korun místo dříve slíbených 1400 korun. Vadí jim také zmrazení platů pro hygieniky, kteří jsou klasifikováni jako státní úředníci.

Vláda se snaží zakročit proti inflaci

„Řeknu pár příkladů státních zaměstnanců, kteří po této změně nedostanou vlastně ani korunu, je to silničář, školní kuchařka či školník. Ti to odnesou. Vláda začala selektovat a lidé, co mají příjmy nejmenší, to vnímají velmi nepříznivě. Tato míra skutečného naštvání je silná,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS šéf odborů Josef Středula.

Rovněž kritizoval zákonodárce z ODS, ANO a SPD, kteří hlasovali na konci roku 2020 pro zrušení superhrubé mzdy. „Současná vláda naštvala všechny a nebyl to dobrý tah. My jsme byli připraveni diskutovat, ale nikdo nás neposlouchal, je to první puntík nové vlády. Hygienické stanice také nedostanou ani korunu. Nejsou spokojeni ani hasiči. My to ale nevzdáváme,“ dodal.

Růst platů v sociálních službách a u zdravotníků mu vzhledem k inflaci nepřijde dostatečný. Vláda ale toto své rozhodnutí vnímá právě do budoucna jako protiinflační krok. Chce tím také zabránit vysokému schodku státního rozpočtu.

Tagy: