Korecký o úsporném balíčku: Bude to bitva. Pokud se změní jedna část, může se rozpadnout celý

Komentátor MF DNES Miroslav Korecký

360° 7.7.2023

Jednání Sněmovny o vládním ozdravném balíčku bude zajímavé pro politické fajnšmekry – bude to bitva. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl komentátor MF DNES Miroslav Korecký. Mínil, že kabinet Petra Fialy (ODS) konsolidační balíček v prvním čtení protlačí – ať to bude trvat tři dny, nebo týdny. Analytička Týdeníku Echo Lenka Zlámalová oponovala s tím, že fiskální politika není téma pro fajnšmekry. Upozornila, že v dotacích přijdou o peníze zcela konkrétní firmy a šetřit se bude také na platech.

„Bude to bitva,“ konstatoval Korecký k jednání ve Sněmovně, které je na programu příští týden. „Sledovat ho bude zajímavé pro sněmovní či politické fajnšmekry. Bude se tam dlouho debatovat. Aritmetická čísla ale všichni známe. Vláda je zatím pevně odhodlána balíček prosadit v té podobě, jak ho navrhla. Viděli jsme, že kabinetem Petra Fialy (ODS) prošel bez nějakých výraznějších změn,“ konstatoval.

Dodal, že kdyby se změnila jedna část balíčku – který byl složitě mezi pěti stranami vyjednán – tak by se možná rozpadl. „Vláda balíček protlačí v prvním čtení, ať už to bude trvat tři dny, týden, nebo tři týdny. Sněmovnou prostě projde,“ doplnil Korecký.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kolář: Vláda udělá cokoliv, aby uškodila Babišovi. Zlámalová v dotacích vyřizování účtů nevidí

S tvrzením, že jednání bude jen pro „fajnšmekry“, však nesouhlasila Zlámalová. „Velká část balíčku vůbec nebude rozhodnutím Sněmovny. Platy a dotace, což jsou velmi citlivé věci, jsou čistě exekutivním rozhodnutím vlády. Ve Sněmovně se bude mluvit především o změnách daní,“ sdělila.

Upozornila, že balíček má zatím jen velmi hrubé obrysy. „Detail tam chybí. Jen v dotacích má být kolem 20 miliard korun – to jsou peníze, o které někdo zcela konkrétní přijde. Stejně tak se má ušetřit na platech – někdo zcela konkrétní o peníze musí přijít. Hlavním tématem bude fiskální politika. Není to téma jen pro fajnšmekry, není to téma pro nás, novináře, ekonomy a nějaké pozorovatele,“ doplnila analytička.

Tagy:
peníze úspora ekonomika dotace opozice ODS CNN Prima NEWS finance komentátor poslanecká sněmovna vláda Lenka Zlámalová analytička Miroslav Korecký vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR Echo24 Mladá fronta DNES konsolidační balíček