Kolář: Vláda udělá cokoliv, aby uškodila Babišovi. Zlámalová v dotacích vyřizování účtů nevidí

Andrej Babiš ve Sněmovně

Vláda udělá úplně cokoliv, co Andreji Babišovi (ANO) nějakým způsobem uškodí. Ve vysílání CNN Prima NEWS to tvrdil politický komentátor Petr Kolář. I když analytička Lenka Zlámalová s tímto stanoviskem nesouhlasila, oba se shodli na negativním postoji, pokud jde o dotace. Zlámalová v této souvislosti pochválila nového ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL).

„Šetření na dotacích dopadne na všechny,“ řekl v nedělní Partii na CNN Prima NEWS Marek Výborný. Ministr zemědělství tedy nechce rozlišovat mezi škrtáním dotací pro velké či malé zemědělské podniky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dotace jsou zhoubné. S jejich množstvím se to u nás přehnalo, míní ekonom Křeček

Někteří členové opozice podezírají pětikoalici, že chce záměrně ubližovat velkým podnikům, a to včetně Agrofertu. Ten totiž patří do svěřenského fondu předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Zda jde skutečně o „pomstu“ vlády, se političtí komentátoři ve vysílání CNN Prima NEWS neshodli.

„Nemyslím, že si vláda vyřizuje účty s Andrejem Babišem. Je zjevné, že největším příjemcem evropských i národních dotací je právě Andrej Babiš. Ptejme se, proč jde největší příjemce dotací zároveň do politiky. Tuto debatu vedeme již déle než deset let. Zaplaťpánbůh, že na zemědělství máme Marka Výborného a doufejme, že nepodlehne agrárnímu lobby. Proti panu Nekulovi jde o obrovský posun,“ řekla Lenka Zlámalová.

Petr Kolář označil dotace jako zlo. „Ať se dotace klidně zruší pro všechny, ale muselo by to být plošně. Na druhou stranu – že vláda udělá úplně cokoliv, co Andreji Babišovi nějakým způsobem uškodí, je nesporný fakt, o němž nemá cenu diskutovat. Myslím, že se tím koalice ani netají,“ prohlásil. Své tvrzení Kolář opřel například o skutečnost, že vláda ohlásila zařazení novin do zvýšené 21procentní sazby DPH (pod Agrofert spadá i vydavatelství Mafra, pozn.red.).

Podívejte se na celý rozhovor s Lenkou Zlámalovou a Petrem Kolářem v úvodním videu. Političtí komentátoři diskutovali mimo jiné i o sporech mezi ukrajinskou a romskou komunitou v České republice.

Tagy: