Vládní Deštník proti drahotě je pitomost. Komu teče do bot, nepomůže, zlobí se Juchelka

K věci (518)

Vládní pomoc lidem v krizi nepřišla včas, zlobil se poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Vládní web Deštník proti drahotě je podle něj „pitomost, která lidem, kterým teče do bot, nepomůže“. Portál slouží jako státní pomoc občanům kvůli růstu cen.

„Dosavadní opatření vlády nepřišla včas – Deštník proti drahotě? Pitomý název. Když zadáte do vyhledávače ‚deštník‘, vyjede vám e-shop, kde jsou paraple a deštníky,“ pustil se do vlády poslanec hnutí ANO Juchelka.

Web s názvem Deštník proti drahotě shrnuje pomoc jednotlivým skupinám obyvatel kvůli růstu cen. Vláda na opatření vydá z rozpočtu v letošním roce zhruba sto miliard korun. „Je to pouhý rozcestník, ve kterém vidíme, že vláda chce pomoci tím, co udělala předchozí vláda,“ pokračoval.

Systematická pomoc, nebo chaos?

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) jsou ale opatření na snížení dopadů zdražování systematické a cílené. „Děláme je tak, abychom pomohli těm, kteří si s tou situací sami pomoci nemohou,“ řekl před týdnem předseda vlády.

„Pomáháme seniorům, těm, kteří se dostávají do existenčních problémů. Snažíme se také pomoci střední třídě, pomoci rodinám s dětmi, samoživitelům a samoživitelkám,“ dodal.

S tím však Juchelka nesouhlasí a dosavadní práci vlády označil za chaos. Ve vysílání CNN Prima NEWS přislíbil, že opozice bude podporovat jakoukoli pomoc, která bude efektivní. „Všem ale teď teče do bot a deštník nepotřebují,“ uvedl.

Kabinet se podle Fialy od svého nástupu ke konci loňského roku musí potýkat s inflací a drahotou, na které má „nesmazatelný podíl i nehospodárná politika a chování předcházející vlády“. Upozornil, že situace se zhoršila a dále zhoršuje v důsledku rusko-ukrajinského konfliktu.

Tagy: