Chybky tam byly, ale vše jsme opravili, řekl vládní IT zmocněnec o rezervačním systému

Vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla

Jak hodnotí problémy systému registrace k očkování Vladimír Dzurilla?

Chyby v rezervačním systému pro očkování proti covidu jsme měli, přiznal v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS vládní zmocněnec pro digitalizaci a IT Vladimír Dzurilla. Podle něj se ale vše rychle opravilo a program nakonec fungoval bez problémů. Systém však během dopoledne dokázal prolomit čtyřiadvacetiletý student, problémy nastaly také při zasílání potvrzovacích PIN kódů.

„Je škoda že se zadrhly SMS zprávy. Odstranili jsme to do deseti minut a poté už to běželo,“ řekl Dzurilla na dotaz ohledně více než dvacetiminutového čekání na potvrzovací zprávy. Další problém nastal ve chvíli, kdy se chtěly registrovat osoby narozené před rokem 1954, které mají kratší rodné číslo. „Chybku ohledně rodných čísel jsme také brzy opravili,“ prohlásil vládní zmocněnec.

Student hackerem

Největší ohlas ale vyvolal čtyřiadvacetiletý student IT technologií Filip Šedivý, který dokázal systém přeprogramovat a i se zadáním správného věku se dokázal vklínit mezi seniory. „Okamžitě jsme tuto chybu napravili. Systém nebyl dlouho připravovaný, začalo se až přes Vánoce. To ale není výmluva,“ popsal Dzurilla.

Podle něj tak vše nakonec proběhlo v pořádku. „Máme 110 tisíc registrací a rezervace se využily všechny dostupné. O dalších chybách nevíme, dělali jsme vše, aby bylo vše v pořádku, dodal Dzurilla. V Česku žije kolem 440 tisíc seniorů nad 80 let, v pátek se termín povedlo přiřadit devíti tisícům z nich.

Registrační systém pro očkování se seniorům, kterým bylo 80 a více let, otevřel od pátečních 8:00. Mohli se zaregistrovat k vakcinaci, následně měli obdržet termín a místo svého očkování. Už krátce po 9:00 ovšem ministerstvo zdravotnictví hlásilo, že kapacity pro očkování jsou vyčerpané a seniorům radilo, aby v nadcházejících dnech sledovali možné volné termíny a místa.

Dzurilla si notuje s Babišem

Problémy byly i u SMS zpráv, které měly seniorům potvrdit registraci. Operátoři ale uvedli, že vláda po nich ověřování registrací formou SMS zpráv chtěla až hodinu po spuštění systému. Přetížená byla také linka 1221, přes kterou se senioři mohli také nechat zapsat.

Babiš jakékoliv pochybení odmítá a tvrdí, že systém funguje. „Systém nevypadl. Systém byl zatížen na pět minut, tak chápu, že novináři hned sdělují tyto informace. Ale zkrátka to funguje,“ řekl na páteční tiskové konferenci v Nemocnici Na Františku premiér.

Tagy:
očkování Andrej Babiš CNN Prima NEWS hackerský útok Česko koronavirus Nemocnice Na Františku rezervační systém Filip Šedivý Vladimír Dzurilla SMS Ministerstvo zdravotnictví České republiky