Rozpočet vlády? To bych se rituálně zastřelil. Je zbabělá a neodpovědná, kritizuje Kalousek

360° (1012)

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s kritikou vlády ještě přitvrdil. V pořadu 360° ji označil za „rozpočtově zbabělou“ a historicky nejméně odpovědnou. Co se týče zahraniční politiky, je podle něj koalice naopak velmi odvážná.

„Rozpočtová politika současné vlády je pro mě velké zklamání. Slibuje změnu, ale co realizuje, je rozpočtová politika bez bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO),“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Kalousek, který je bývalý předseda vládnoucí TOP 09.

Jako největší problém vysokého rozpočtu nevnímá válku ani pandemii covidu, ale spíše rozdíl mezi trvalými příjmy a výdaji. „Jediné, co se dá dělat, je, že se tento poměr změní. Na to ale koalice nemá odvahu. Řekla, že to nebude měnit ani do roku 2025. Je to neodpovědná politika, která vede do dluhové pasti,“ varoval v pořadu 360°.

Podpora inflace?

Kalousek připomněl i stanovisko Národní rozpočtové rady, která kritizuje návrh vládního rozpočtu kvůli strukturálnímu deficitu. „Kdyby měli toto stanovisko na můj rozpočet, tak se rituálně zastřelím,“ nebral si servítky.

Rada uvedla, že strukturální deficit povede k dalšímu růstu veřejného zadlužení. Pokračuje podle ní i expanzivní rozpočtová politika, která prodlouží proces snižování inflace. „Vše je pravda, je to nevěrohodné, nerespektuje to transparentní rozpočtování,“ dodal.

„Dřív byly příjmy státního rozpočtu spekulativní, dnes ale nejsou ani podloženy legislativou. To tady ještě nebylo,“ přitakával mu bývalý ministr financí za ANO Ivan Pilný. V nadcházejícím roce, kdy jsou „jen“ prezidentské volby, má podle něj vláda čas se činit.

„Je to jen důsledek politické zbabělosti. Vláda je statečná v zahraniční politice, v rozpočtové je ale neodpovědná a zbabělá,“ podotkl jasně Kalousek a dodal, že nikomu se nechce říct, že někdo méně dostane a někdo více zaplatí. Podle něj je nezbytně nutné najít odvahu a zařadit „zpátečku“.

Tagy: