Další prezidentský kandidát na obzoru? Exministr Cyril Svoboda se pustil do sběru podpisů

Cyril Svoboda

Na české politické scéně se rýsuje další prezidentský kandidát. Bývalý šéf lidovců a někdejší ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda se na středeční schůzi Senátu pustil do sbírání podpisů od zástupců horní komory. Redakci CNN Prima NEWS to potvrdilo několik zdrojů. Svoboda svou možnou kandidaturu zatím nijak nekomentoval.

Na středeční schůzi se někteří senátoři měli seznámit s kandidátní listinou, na kterou členové horní komory mohli připojit svůj podpis na podporu prezidentské kandidatury exministra Svobody. Někteří zástupci Senátu redakci CNN Prima NEWS sdělili, že bývalého šéfa KDU-ČSL podpoří. Na sběr podpisů upozornil také web Seznam Zprávy.

Cyril Svoboda svou možnou kandidaturu na prezidenta zatím nijak nekomentoval. Celkem potřebuje deset senátorských podpisů, aby se mohl lednových voleb zúčastnit. Pokud by sehnal dostatek jmen, stal by se druhým kandidátem s podporou členů horní komory.

Dostatečný počet podpisů už dokázal shromáždit například senátor Pavel Fischer, který o prezidentský post usiloval už ve volbách v roce 2018. Tehdy skončil na třetím místě. Letos jeho kandidaturu podepsal také šéf Senátu Miloš Vystrčil.

O post hlavy státu chce zabojovat také senátor Marek Hilšer, ten se ale rozhodl jít cestou 50 tisíců podpisů od běžných občanů. Zatím nechtěl komentovat, kolik se mu jich podařilo shromáždit, další podrobnosti podle informací CNN Prima NEWS oznámí 15. října.

Za favority lednové volby jsou podle průzkumů veřejného mínění považován Petr Pavel a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který ale účast ve volbách nepotvrdil. Mezi hlavními kandidáty jsou také Danuše Nerudová či předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Svoboda v minulosti působil jako ministr zahraničí. Dále zastával i další vládní funkce, byl místopředsedou vlády, ministrem vnitra, pro místní rozvoj či předsedou Legislativní rady vlády. Pár let byl rovněž předsedou KDU-ČSL a poslancem.

Tagy: