Vládní zmatky kolem příspěvku občanům. Ministři se neshodnou, kdo má na 5000 korun nárok

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Vládní pomoc rodinám provázejí zmatky

Vláda se ve středu shodla na vyplacení jednorázového příspěvku 5000 korun na každé dítě pro domácnosti s příjmem do jednoho milionu korun za rok. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) původně oznámil, že na příspěvek dosáhnou domácnosti s ročním příjmem do milionu korun čistého. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) však avizuje, že nakonec půjde o hrubý příjem.

„Pokud se nepletu, tak v debatě, kterou jsme k tomu vedli v Parlamentu, jsme se bavili o čistém příjmu domácnosti,“ sdělil po středečním jednání vlády Marian Jurečka. Nakonec je ale všechno jinak. Zákon bude hovořit o hrubém příjmu, kvůli čemuž na peníze dosáhne méně lidí.

Stanjura tak po několika dnech Jurečkova slova korigoval. „Ve 4. čtvrtletí 2021 byla průměrná mzda 40 135 korun, v 1. čtvrtletí 2022 může být i více než 41 500 korun, takže 83 tisíc hrubého jsou dvě průměrné mzdy, celkem tedy příjem jeden milion korun hrubého ročně. Návrh zákona bude obsahovat jeden milion hrubého,“ sdělil Stanjura Seznam Zprávám.

Jurečka v sobotu svou chybu přiznal. „Pomoc rodinám se bude týkat těch, jejichž příjem je do 1 mil. Kč HRUBÉHO. Na tiskové konferenci jsem sdělil nepřesnost, za kterou se omlouvám. Nechci se vymlouvat, v poznámkách jsem měl i jiné varianty, které se odvíjely od čistého příjmu a přehlédl jsem se. Děkuji za pochopení,“ sdělil ministr na Twitteru.

Nad vládními zmatky se podivoval také znovu zvolený předseda odborových svazů Josef Středula. „Vláda Petra Fialy se snaží dohnat chaos z dob Andreje Babiše? Nejdřív ministr Jurečka něco vyhlásí a když to sklidí u jejich voličů kritiku, tak ho ministr Stanjura za dva dny opraví. Prý to tak není a vláda to vlastně myslela jinak,“ postesknul si Středula na Twitteru.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) chce vláda balíčkem opatření zmírnit dopady růstu cen. Ministr Jurečka původně avizoval, že se příspěvky týkají 2,1 milionu dětí do 18 let a rodiny s příjmem do milionu korun čistého by měly podporu dostat nejpozději do konce srpna. Pokud však budou platit Stanjurova slova o hrubém příjmu, dosáhne na pomoc lidí méně.  Příspěvek by měl upravit zákon, který připraví ministerstvo práce. Vláda ho po schválení předloží Parlamentu. Oba zmínění ministři Jurečka a Stanjura zatím na dotazy CNN Prima NEWS nereagovali.

Tagy: