Vládu zachvátila panika a Fiala chtěl přinést dobrou zprávu, tvrdí komentátoři

Předseda vlády a ODS Petr Fiala v pořadu Co na to Premiér

360° 1.12.2023

Ve sporu nespokojených lékařů a vlády jsou poraženými spíše politici, a to jak premiér Petr Fiala (ODS), tak ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS komentátor Seznam Zpráv Václav Dolejší. Podle něj mohla vládu zachvátit panika a Fiala chtěl v krizi přinést dobrou zprávu. Komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis ale míní, že prohráli všichni občané a Fiala ukázal, že někteří lidé mu jsou bližší než jiní.

V českých nemocnicích od pátku platí výpovědi dobrovolné přesčasové práce, kterou podalo více než šest tisíc lékařů. Chtějí tak podpořit své požadavky na změny zákoníku práce a růst mezd a platů. S premiérem Petrem Fialou (ODS) se ve čtvrtek sice dohodli na 9,8 miliardách korun z veřejného zdravotního pojištění na nárůst odměňování, čekají ale na písemné potvrzení. „Poražení jsou členové vlády, a to jak pan premiér Fiala, tak vlastně i ministr Válek, protože nezabránili krizi nebo nechození do práce, kterým lékaři hrozí,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS komentátor Dolejší.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala řešil zdravotnictví s mužem, který o Válkovi řekl, že je prase. V kuloárech to vře

Podle něj za vším může být panika. „Tento týden byla stávka a demonstrace proti vládě. Kabinet nedává dobré zprávy, neustále je všechno negativní, všechno je špatně a nic se nedaří. Podle mě chtěl premiér Fiala přinést dobrou zprávu, že zažehnal krizi ve zdravotnictví,“ sdělil Dolejší.

Komentátor Kulidakis ale míní, že prohráli všichni. „Sledujeme pokračování naprosté tragédie, která je ke smutku všech občanů, a je úplně jedno, kdo tuto vládu volil, a kdo ne. Poražení jsme všichni,“ uvedl.

Podle něj se ukázalo, že premiérovi jsou někteří bližší než jiní. „Ještě v pondělí tvrdil, že pod nátlakem jednat nebude a že to je nepřípustné. Teď přišli vydírat někteří lékaři a najednou kapituloval v přímém přenosu. Jsme svědky naprosté bezradnosti,“ dodal Kulidakis.

Tagy: