Fiala řešil zdravotnictví s mužem, který o Válkovi řekl, že je prase. V kuloárech to vře

Premiér Petr Fiala (ODS)

Jaká je situace v nemocnicích?

Péče o pacienty bude zachovaná, pochvalují si vládní politici dohodu premiéra s lékaři. V kuloárech je ale dusno. Dohoda totiž vznikla na základě jednání premiéra Petra Fialy s lékaři, kterého se ale ministr zdravotnictví Vlastimil Válek neúčastnil. S Fialou byl však jeho poradce Ivan Netuka, který v minulosti Válka označil za prase. Podle některých politiků premiér svého ministra podrazil. Válek ale odmítá, že by byl naštvaný kvůli tomu, že situaci místo něj nakonec vyřešil premiér.

Nebral situaci vážně, nedalo se s ním domluvit, tvrdí lékaři o ministrovi zdravotnictví. „Jednání s námi v podstatě ukončoval a my jsme si museli vymoct, aby se choval profesionálně,“ sdělil prezident České lékařské komory Milan Kubek. „V určitém momentě jsme zamrzli na mrtvém bodě, který bohužel trval několik týdnů,“ dodal viceprezident České lékařské komory Jan Přáda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Občas děláme ze zdravých nemocné, přiznávají lékaři. Proč Čechům předepisují tolik léků?

S nespokojenými lékaři jednal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) hned několikrát, ale až když přišli do Sněmovny za premiérem Petrem Fialou (ODS), dokázali se dohodnout. Válek přitom na tomto jednání vůbec nebyl. S Fialou však dorazil jeho poradce a přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Ivan Netuka, který měl v minulosti o Válkovi v souvislosti s kauzou IKEM použít silná slova. „Budeme muset přitvrdit, Válek je prase,“ napsal loni v prosinci v SMS zprávě profesoru Janu Pirkovi.

Šlo o spor ve vedení IKEM. Pirk a Netuka usilovali o sesazení svých konkurentů, tedy ředitele Michala Stiborka a jeho zástupce Jiřího Malého. Když Stiborek rezignoval, Netukovi se nelíbilo, že Válek nevypsal konkurz na ředitele, ale jen soutěž o vizi řízení a rozvoje IKEM na léta 2023 až 2027. V SMS zprávě zároveň žádal, aby čerstvě zvolený senátor Pirk v tomto smyslu „zaklekl“ na Romana Krause, předsedu zdravotního výboru Senátu. Následně se skutečně podařilo prosadit konkurz na ředitele.

Fialova dohoda s lékaři mohla podle některých opozičních poslanců Válka naštvat. „Chápu, že jste situací, jak pan premiér zasáhl do protestu lékařů, možná nějak znepříjemněn, znechucen,“ řekla na plénu Sněmovny poslankyně Karla Maříková (SPD). Válek to ale odmítl. „Fakt nejsem znechucen, to opravdu ne,“ řekl.

Emoce v kuloárech ale přiznávají i Válkovi koaliční kolegové. „Ministr zdravotnictví se tomu věnoval dlouhodobě, tak rozumím, že je rozmrzelý, že nebyl součástí té finální dohody,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). „Z politického hlediska pan premiér prostě podrazil svého ministra zdravotnictví,“ řekl Miroslav Kalousek. Konflikt s Fialou Válek pro CNN Prima NEWS ale odmítl.

Tagy:
zdravotnictví lékař Petr Fiala Vlastimil Válek Česká lékařská komora ministr zdravotnictví Ivan Netuka Poslanecká sněmovna ČR Institut klinické a experimentální medicíny Jiří Malý