Energetické nápoje až od 18 let? Jdeme proti kšeftování se zdravím dětí, hlásí poslanci

Energetický nápoj

Poslanci napříč politickým spektrem se zabývají škodlivostí energetických nápojů

Poslanci napříč politickým spektrem se zabývají škodlivostí energetických nápojů. Skupina 14 zákonodárců, kteří pocházejí ze všech pěti koaličních stran i z obou opozičních hnutí, připravila změnu zákona, jež by prodej zmíněných nápojů regulovala. Podle chystané novely by měly utrum osoby do 18 let. Energy drinky by si totiž mohli koupit pouze dospělí.

„V pondělí začal nový školní rok. Mnoho dětí vyrazilo do školních lavic s energetickým nápojem v jedné ruce a s balíčkem brambůrek v druhé. Učitelé i rodiče chtějí, abychom tuto situaci řešili. Obchodníci našim dětem nabízí energetické nápoje, i když vědí, že jsou tyto výrobky zdraví škodlivé,“ upozornila místopředsedkyně TOP 09 Martina Ochodnická.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Speciální daň z cukru? Jsem pro, všichni zkrátka nejsou sportovci, říká Michálek

Politička během tiskové konference ve Sněmovně připomněla, že energy drinky obsahují velké množství cukru a kofeinu. Lidé by podle chystané novely zákona k nákupu energetických nápojů potřebovali občanský průkaz s tím, že jim musí být alespoň 18 let. Na návrhu se shodlo čtrnáct poslanců ze všech sedmi parlamentních stran a hnutí. Patří k nim i místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti).

„Jedná se o nadstranickou záležitost. Jsem rád, že naše skupina má zastoupení ve všech poslaneckých klubech. Jako poslanci se stavíme proti kšeftování a hazardování se zdravím u dětí a mladistvých,“ uvedl před novináři poslanec Josef Flek (STAN).

Experti se shodují, že energy drinky nemají jen neblahý dopad na samotné zdraví konzumentů. Obzvlášť u dětí mají také špatný vliv na jejich soustředění i spánek.

Zákaz prodeje energetických nápojů dětem už v některých evropských zemích platí. V Česku zatím žádná regulace neexistuje. I představitelé ministerstva zdravotnictví však připouštějí, že konzumace energy drinků u nezletilých je problém, který je třeba řešit.

ČTĚTE TAKÉ: Horší zmrzlina za vyšší cenu? Dvojí kvalita nezmizela. Mají nás za odpadiště, říká Prouza

Tagy: