Vlastní bydlení je pro mnohé nedosažitelný luxus. Ceny rostou i v menších městech

Pár před domem

Drahé nájmy

Prudké zdražování nemovitostí v poslední době už dorazilo i do menších měst a obcí. To současně vyvolalo také růst nájmů a vlastní bydlení je tak pro stále více hlavně mladých lidí nedostupný luxus.

O desítky procent vzrostly v poslední době ceny nemovitostí například na Šumpersku na severu Olomouckého kraje. V regionu s výrazně menším množstvím pracovních příležitostí se tak pro většinu obyvatel i z malého činžákového bytu stává téměř nedostupný luxus.

„Dneska se už pod tři miliony dostáváme málokdy, pokud se jedná o rekonstruované byty. Není to vůbec úměrné výplatám,“ říká realitní makléřka Veronika Chládková. A protože lidé na koupi bytu nemají, hledají podnájmy. Těch je teď proto kriticky málo, což umožňuje majitelům šroubovat nájmy nahoru.

Například za sedmdesátimetrový byt v domě na okraji Šumperka zaplatíte 12 tisíc měsíčně bez energií. „Když vyhodíme nějaký nájem, tak defacto do hodiny chodí poptávky a ty byty jsou velmi rychle obsazeny, takže je potřeba reagovat velice rychle,“ líčí svou zkušenost realitní makléřka Vendula Kvapilová.

Své ví o problémech s bydlením Hana Pospíšilová. Tu donutily nepřiměřeně vysoké ceny k návratu z Prahy do rodné Mohelnice. Ani tady už ale není lacino. Bytová nouze jí navíc trhá rodinu.

„Praha už je pro nás neúnosná. Aktuálně bydlíme v Karlíně a máme 2KK a platíme asi 17,5 tisíce se vším všudy. V Mohelnici je to tak 13,5. I to je dost docela, tatínek bude pořád pracovat v Praze a dojíždět sem,“ říká žena, která se zrovna stěhuje. Také ona by chtěla bydlet ve svém. Za současné situace je to prý ale bez šance.

Tagy: