Ekonomka: Inflaci můžeme sami ovlivnit. S vyřešením čipové krize zlevní auta i ledničky

Helena Horská

Rozhovor s ekonomkou Helenou Horskou

Růst nebo snížení inflace mohou částečně ovlivnit sami spotřebitelé. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to uvedla ekonomka Helena Horská. „Určujeme svým chováním, zda ceny půjdou nahoru, nebo je přibrzdíme. Jde o naše úspory,“ podotkla. Věří také, že s koncem čipové krize klesnou mimo jiné ceny aut nebo ledniček.

Inflace ovlivňuje chování Čechů, zejména co se týče utrácení. Jenže tento vztah je podle Horské oboustranný. „Svým chováním určujeme, zda ceny půjdou nahoru, nebo je přibrzdíme. Jde o úspory. Myšlenka, že když naše příjmy a úspory nedáme do spotřeby a omezíme nákupy, čímž nebudeme podporovat růst inflace, je mylná. Je to přesně naopak, úspory na účtech v řádech 140 miliard růst cen podporují,“ uvedla.

Řada výrobců je nyní pod velkým tlakem. „Především ti, kteří využívají čipy. Ty jsou drahé, a tak nabízejí drahé výrobky – myčky, auta či ledničky. Jakmile se však čipová krize vyřeší, tak budou tyto výrobky levnější. Je na nás, jak inflace zrychlí. Její růst můžeme jako spotřebitelé přibrzdit,“ zdůraznila.

Pokud lidé nechtějí, aby inflace dále rostla, neměli by se bát nakupovat. Ne vždy je však nákup zboží v současné době výhodný. „Když si projdeme nabídky internetových obchodů, tak levnější modely například praček nejsou dostupné. Pokud se vám daný spotřebič nerozbil a nepotřebujete ho hned, tak není nutné ho kupovat za tak vysoké ceny. Počkejte, než budou dostupné levnější modely,“ poradila Horská.

Nepříjemnou zprávou však pro někoho může být informace, že se ve čtvrtek úrokové sazby zvýší na 4,5 procenta. „Ti, kteří spoří, mají šanci vidět vyšší výnosy ve vkladech. Pokud se ale někdo zadlužuje a půjčuje si na nákup zboží nebo zážitky, tak zdraží i půjčky. Očekáváme zdražování hypoték i spotřebitelských úvěrů,“ dodala. Stejně tak by lidé měli očekávat další zdražení pohonných hmot.

Tagy: