Útok vlků na Vysočině: Šest roztrhaných ovcí a čtyři zadávené. Farmáři čelí řádění šelem

Vlci napadli stádo ovcí na Vysočině.

Vlci na Vysočině

Zatím nejhorší útok vlků zažili farmáři na Vysočině. Šest roztrhaných a čtyři zadávené ovce, to je výsledek řádění šelem. Přestože chovatelé věděli, že hluboko v lesích žije kratší dobu smečka s vlčaty, netušili, že zvířata překonají elektrický ohradník a zaútočí.

Z velké pastviny u Sobíňova zmizel klid. Na stádo ovcí se vrhli vlci. Chovatelům se naskytl příšerný pohled na zakrvácená torza ovčích těl. „Šest kusů je mrtvých, čtyři s prokousnutým hrdlem. Je to smutné. Každý den sem jezdím, starám se o to a teď se stane tohle. Chovateli to sebere chuť cokoli dělat,“ řekl CNN Prima NEWS oznamovatel útoku Aleš Málem.

ČTĚTE TAKÉ: Útok medvěda na turistické stezce. Smrti dívky přihlížel přítel, šelma chtěla napadnout i policii

„S největší pravděpodobností to byl útok vlků. Na místě jsme odebrali vzorky na analýzu DNA, která nám může povědět, zda tam bylo jedno zvíře, nebo více,“ řekl ředitel správy CHKO Žďárské vrchy Václav Hlaváč.

Vlky nezastavil ani elektrický ohradník, na několika místech je poničený, ale stále funkční. Ten má ale podle odborníků spíše držet ovce uvnitř. Vlk, který chce dovnitř, ho překoná snadno. Chovatelé tak budou muset stáda zabezpečit mnohem lépe. I když dostali varování, že se po 200 letech na Vysočině usadila smečka vlků, přece jen je překvapilo, když skutečně zaútočila.

Stát chovatelům zaplatí vzniklou škodu. Je to ale jen částečná náplast na to, že jejich zvířata, o která se každý den starali, zadávili vlci. Mohou ale žádat i o příspěvek na preventivní ochranu, na vysoké ohrady a pastevecké psy.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Běžkyni v Paříži napadli arktičtí vlci. Jak se ocitla ve známém safari parku, policisté šetří

Tagy: