Násilné protesty v Nizozemsku pokračují. Je to jako občanská válka, hřímá premiér

Protesty v Nizozemsku

Nizozemský premiér Mark Rutte v pondělí tvrdě odsoudil „kriminální násilí“, které provázelo víkendové demonstrace proti koronavirovým restrikcím jeho vlády, a označil je podle agentury DPA za „absolutně neakceptovatelné“. Při nepokojích v nizozemských městech se demonstranti střetli s policií. Policie zadržela stovky lidí. Násilné protesty pokračovaly i v pondělí večer.

Demonstrace proti koronavirovým opatřením ve více než deseti nizozemských městech eskalovaly v nepokoje, o kterých policie hovoří jako o nejhorších za poslední čtyři desetiletí. V příštích dnech se pak obává dalších.

„Nemá to nic společného s bojem za svobodu. Je to zločinné násilí a tak k němu budeme i přistupovat,“ reagoval premiér Rutte.

Připomíná to občanskou válku

„Když vidíte zemi v plamenech tímto způsobem, připomíná to občanskou válku,“ přidal se starosta Eindhovenu, jednoho ze zasažených měst, John Jorritsma. „Hooligans přišli ze všech koutů země, setkání si domluvili přes sociální sítě,“ dodal.

O víkendu se proti vládním opatřením přijatým v boji s koronavirem demonstrovalo třeba Amsterodamu, Eindhovenu či Haagu. Protestující házeli po policii kameny i zábavní pyrotechniku. V jednom případě dokonce vzduchem létaly nože. V Eindhovenu protestující rabovali obchody, v Enschede rozbili okna nemocnice. Ve městě Urk mimo jiné zapálili mobilní testovací středisko.

Policisté proti demonstrantům použili vodní děla, psy i jízdní policii. Podle Rutteho při všech zásazích jednali adekvátně. „Noční zákaz vycházení je nadále nezbytný. To virus nám bere naši svobodu,“ řekl v pondělí Rutte. Zároveň zdůraznil, že „99 procent lidí zákaz vycházení a další pravidla dodržuje“.

Nepokoje pokračovaly i v pondělí

I v pondělí večer v několika nizozemských městech propukly nepokoje. Stovky mladíků připravených k násilí se podle policie krátce před začátkem zákazu vycházení shromáždily na několika místech a napadaly policii. Nepokoje byly hlášeny nejméně ze šesti měst včetně Amsterodamu a Rotterdamu. Velké skupiny převážně mladých lidí podle DPA táhly centry měst a dělaly rámus. Zadrženo bylo nejméně 70 lidí.

V Rotterdamu zhruba stovka výtržníků na policisty házela kameny a pyrotechnické výrobky, informovala televize NOS. Plenili také obchody. Mobilní jednotka policie nasadila vodní děla a použila slzný plyn.

V Nizozemsku už od 15. prosince platí kvůli šíření koronaviru plošná uzávěra. V sobotu tam vstoupil v platnost poprvé od konce druhé světové války noční zákaz vycházení.

Tagy: