Vlna veder udeří i v Česku. Žena ukázala, jak ochladit dům, trik se hned stal hitem

Práce ve vedru

Vlna veder v Evropě nekončí a i v Česku se v příštím týdnu očekávají teploty okolo 35 °C. Lidem, které takové počasí opravdu vyčerpává, může pomoci trik ženy z Velké Británie, jak ochladit svůj domov. Stačí prý nechat některá okna zavřená.

Osmadvacetiletá Rosaline Webbová ze západního Yorkshiru ve Velké Británii sdílela na sociálních sítích video, ve kterém prozrazuje svůj tip, jak ochladit domov. Okamžitě se stalo virálním, zhlédlo ho přes 400 tisíc lidí, informoval web Daily Mail.

Chybou je podle Webbové otevřít všechna okna. „Nejprve zavřete všechna okna na jižní straně domu nebo na straně, na kterou dopadá nejvíce slunečního světla,“ popsala ve videu. „Pak zatáhněte všechny závěsy, abyste zabránili záplavě slunečního svitu,“ pokračovala žena. „Nakonec otevřete všechna okna na severní straně domu nebo na stinné straně domu, abyste dovnitř vpustili studený vzduch,“ vysvětlila.

V komentářích pod videem se navíc objevily tipy od dalších lidí. „Pokud máte křídlová okna, otevřete je jak nahoře, tak dole, horký vzduch je lehčí a vyjde z místnosti, chladnější vzduch zespodu bude nasáván dovnitř,“ popsal jeden z uživatelů. „Otevřete všechna okna pozdě večer a brzy ráno, aby vzduch ochladil dům. Během dne zavírejte všechna okna a závěsy,“ sdělil další.

Vlna veder trápí celou Evropu včetně částí České republiky. Na jižní Moravě ve čtvrtek odpoledne zaznamenali tři teplotní rekordy. Nejtepleji bylo v Dyjákovicích na Znojemsku, kde teplota 34,7 stupně pokořila rekord z roku 2010, a to 34,1 stupně. V příštím týdnu se očekávají i teploty okolo 35 °C.

Kvůli suchu a vlně veder se hasiči potýkají s lesními požáry. Ty zasáhly například Portugalsko, Itálii, Turecko, Španělsko a Francii. Na Pyrenejském poloostrově by měly teploty pomalu klesat od víkendu, kdy se ale stále budou na mnoha místech Španělska a Portugalska blížit ke 40 stupňům.

Tagy: