Katastrofické protržení hráze v Rusku: Voda zaplavila 4400 domů, evakuovány jsou tisíce lidí

Ve městě Orsk probíhá evakuace kvůli protržené hrázi přehrady

U ruského města Orsk se protrhla hráz

Více než 4400 domů zaplavila voda z protržené hráze ve městě Orsk v Orenburské oblasti na jihu Ruska. Přes 1100 lidí, včetně 331 dětí, se z tohoto města muselo evakuovat, v celé oblasti je evakuovaných více než 4300. Hlášeni jsou nejméně dva mrtví. S odvoláním na úřady o tom v sobotu informovala agentura TASS, která citovala odborníky, podle nichž se podobné záplavy v regionu objevují jednou za 100 let.

„Našli jsme těla tří lidí: dvou na ulici a jednoho v domě. Poslední jmenovaný se v pátek večer odmítl evakuovat,“ uvedly ruské úřady. Odpoledne ale agentura TASS psala jen o dvou tělech nalezených v domech. Příčinou smrti těchto dvou lidí navíc podle úřadů nebylo utonutí.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé na hřbitově chodí s lopatou a pohřbívají syny, uvedla exkluzivně europoslankyně Gregorová po návštěvě Charkova

Protržení hráze předcházelo několik dní záplav v celé oblasti, která v souvislosti s tím ve čtvrtek vyhlásila stav nouze. Orsk leží na řece Ural po proudu od Iriklinské přehrady, ze které musely po prudkém stoupání hladiny úřady upustit rekordní množství vody, napsal ruskojazyčný web BBC. Hladina řeky v oblasti Orsku dosahuje 9,6 metru. Nejvyšší povolená hranice je přitom 5,5 metru.

V Orsku ve Starém městě, tedy v části ležící na asijském břehu Uralu, se část hráze sloužící k regulaci vody protrhla. Evakuovat se muselo 1121 lidí, přičemž ze zdravotnických zařízení v záplavové oblasti muselo být přesunuto i 88 pacientů. K evakuacím, které stále pokračují, jsou využívány plovoucí transportéry, které pojmou až 50 osob najednou, i menší motorové a nafukovací čluny. Na místě jsou stovky záchranářů.

Zaplaveno je nyní ve městě podle TASS na 4400 obytných budov. Hladina vody se podle úřadů v zaplavených oblastech od pátku zvýšila, přičemž kulminace se teprve čeká. Úřady se domnívají, že voda ustoupí nejdříve za týden a půl až dva.

Na záběrech zveřejněných listem Kommersant je v ulicích Orsku nejméně půl metru vody, v některých oblastech je ale vidět jednopatrové domy zaplavené až po střechu. Dočasně je v oblasti uzavřeno 47 mostů a 106 úseků silnic.

Ve městě platí nadále nouzový stav. Ještě před protržením hráze úřady doporučily obyvatelům několika ulic, aby si vzali doklady a odebrali se do dočasných ubytoven. Na místě jsou i záchranáři z Moskvy a Permu, kteří vypomáhali s evakuací.

V Orsku žije podle dostupných údajů zhruba 190 tisíc lidí. Město se nachází asi 100 kilometrů jihovýchodně od jižního cípu pohoří Ural a protéká jím řeka Ural, která dělí aglomeraci na Nové město, nacházející se v Evropě, a Staré město, které je už v Asii. Asi 15 kilometrů jižně od města je hraniční přechod s Kazachstánem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Granát z dronu spadl okupantovi na hlavu. Odrazil se od helmy a vybuchl, ukazují nové záběry z boje

Tagy: