Netradiční předehra odletu Babiše. Voják se choval divně, armáda ho raději vyměnila

Voják ve Kbelích

Nevšední předehra odletu Andreje Babiše

Nezvyklou předehru měl odlet premiéra Andreje Babiše (ANO) na summit Evropské unie ve Slovinsku. Ještě než premiér dorazil na základnu vojenského letectva v pražských Kbelích, všiml si reportér CNN Prima NEWS podivného chování jednoho z vojáků.

„Zvláštní chování jednoho z vojáků, kteří stráží letiště ve Kbelích, natočil kolega, který premiéra na jeho cestě doprovází. Voják působil chvílemi nervózně, následně dělal grimasy a pak zase vypadal unaveně. Všimli si ho zaměstnanci Úřadu vlády a upozornili jeho nadřízené i ochranku premiéra,“ popsal reportér CNN Prima NEWS Václav Janata.

Voják ze 24. základny dopravního letectva byl vyměněn ve službě. „Důvodem bylo nestandardní chování. Událost nyní šetříme. Dokud nebudeme znát výsledky šetření, událost nebudeme více komentovat,“ uvedla mluvčí Generálního štábu Armády České republiky Magdalena Dvořáková.

Vojenská policie vyšetřuje, zda za podivným chováním nestála krátká zdravotní indispozice, nebo návykové látky.

Babiš chce ve Slovinsku jednat zejména o zvyšujících se cenách energií. Ceny emisních povolenek, které platí uhelné elektrárny či průmyslové podniky za tunu oxidu uhličitého vypuštěného do atmosféry, se podle předsedy vlády vymkly kontrole.

„Psal jsem dopis předsedkyni Evropské komise (Ursule von der Leyenové) a předsedovi Evropské rady o tom, že povolenky se vymkly kontrole,“ řekl Babiš před odletem. Jejich cena na konci srpna přesáhla 60 eur (více než 1500 korun) za tunu, a dostala se tak na rekord. Ještě v roce 2017 se pohybovala hluboko pod deseti eury.

Situaci chce projednat už na neformálním summitu, aby se na následném zasedání Evropské rady 21. října vedla konkrétní diskuse, jakým způsobem zamezit spekulacím s povolenkami, „aby na to nedoplácela celá Evropa, průmysl a lidé“. Už dříve Babiš hovořil o možnosti stanovit horní hranici ceny emisních povolenek.

Tagy: