Základna NATO v Mošnově? Ředitel letiště kroutí hlavou, místní se neshodnou

Letiště Leoše Janáčka Ostrava

V Mošnově si základnu NATO nedokážou představit

Americká základna v Česku by mohla být v Přerově nebo Mošnově. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to v neděli řekl místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Vedení letiště si to ale nedokáže představit. Stejný názor mají i někteří obyvatelé přilehlých obcí, kteří se obávají zejména obrovského hluku.

Právě na letišti v Mošnově přistávají během každoroční přehlídky vojenských sil NATO ty nejnovější letouny amerického letectva, stíhačky B-52 nebo bitevní vrtulníky. „Nemá to chybu. Počasí je super. Lidé jsou velmi přátelští a cítím se vítaný,“ řekl americký pilot David Schreiner, který se jedné z těchto přehlídek v minulosti zúčastnil.

Mošnovské letiště sloužilo v 90. letech jako vojenské letiště, teď tu dosedají jen civilní letadla. „Na mezinárodní civilní letiště občas mohou přistát vojenská letadla, ale nedokážu si představit nějakou pravidelnost,“ zhodnotil ředitel letiště Leoše Janáčka Jaromír Radkovský.

Šílený hluk a stíhačky nad hlavami

Na mošnovském letišti teď denně přistává 5 nákladních letadel a asi 6 turistických, těch je ale v letní sezóně mnohem víc. „Dokážu si představit, že v rámci přepravy zboží, nějaká logistika by tady mohla být, ale určitě se nejedná o pravidelné nácviky, tak, jak to tady v Mošnově kdysi bylo, kdy tu lítali stíhači. To si opravdu představit nedokážu,“ doplnil ředitel.

„Nedovedu si to představit ani já,“ doplnila Radkovského paní Božena z Petřvaldíku, malé vesnice poblíž mošnovského letiště. „Nechceme to tu, už jsme to jednou zažili. Šílený hluk, všechno oplocené, stíhačky lítaly, baráky se třásly, ne… prostě nesouhlasím,“ dodala.

Její soused, 70letý pan Bohouš, je ale jiného názoru. „Mně by to ani maličko nevadilo. Vedle letiště jsem vyrůstal,“ vysvětlil. Kromě Mošnova by byl podle ministra Jurečky vhodný pro možnou základnu NATO i Přerov. Otázkou ale je, kdy a jestli nakonec vůbec se tyto úvahy přiblíží realitě.

Tagy: