Kocáb: Referendum o americké základně je nesmysl. Občané nemají dostatečné informace

Hudebník a politický aktivista Michael Kocáb.

K VĚCI (72)

O umístění amerických základen v České republice je třeba jednat, rozhodovat by se však nemělo v referendu. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl občanský aktivista Michael Kocáb.

„Když se mluvilo o umístění radaru na území České republiky naposledy, akutní nebezpečí jsme necítili. Dnes ale vidíme, že je Putin hrdlořez a válečný zločinec, který se nezastaví před ničím,“ řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS Michael Kocáb.

O základnách by měli rozhodnout poslanci

„Tato věc by se měla předjednat s Evropskou unií a americkou stranou,“ podotkl s tím, že je nutné, abychom se aktivně zapojovali do obrany. Odmítá však, aby se o umístění radaru rozhodovalo v referendu. „Občané nemají dostatečné penzum informací. Měli bychom se spolehnout na poslance,“ konstatoval Kocáb.

Bývalý ministr kultury a zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nedávno ocenil, že radar nemáme, protože „by znamenal riziko jaderného útoku“. Argument, že stavba poutá pozornost, podle Kocába není na místě. „V očích Putina jsme nepřátelskou zemí a pozici si nevylepšíme tím, že si sem neumístíme obranné prostředky,“ pravil. Přiklání se k názoru ministryně obrany Jany Černochové (ODS), že v Česku, stejně jako v Rumunsku, v Polsku a na Slovensku, by měly být obranné prostředky.

Na Putina by měl být vydán zatykač

Americké tajné služby uvedly, že měl Putin svým vojákům nařídil ukončit válku 9. května. Vyrovnat se s Ruskem po konfliktu však Kocáb považuje za problematické. „Mělo by dojít k jadernému odzbrojení celé planety. Sankce, které jsou proti Rusku nasazeny, by se uvolnily jen za velice kategorických podmínek,“ sdělil Kocáb. Například takových, že vznikne smlouva o celosvětovém jaderném odzbrojení a Rusko se k ní připojí. „Putina je však třeba postavit před mezinárodní soud za válečné zločiny,“ dodal.

Západ zatím sahá převážně k ekonomickým sankcím. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se nechal slyšet, že bude apelovat na zastavení dovozu ropy z Ruska. „Jestliže nedojde k zastavení odběru plynu, budeme nadále financovat Rusko,“ má jasno Kocáb. Kdyby se prý Česká republika rozhodla přestat odebírat ruský plyn, měla by postupovat v souladu s Evropskou unií. „Sami nemůžeme zvolit takhle zásadní politiku, musí dojít ke shodě s EU,“ dodal Kocáb s tím, že jako předsednická země můžeme rozhodnutí ovlivňovat.

Tagy: