Pokud restrikce nezaberou, omezíme velké akce, hrozí Vojtěch. Lockdown ale nebude

Vojtěch ke covidové situaci

Od zpřísnění opatření se očekává jediné – tlumit šíření koronaviru. Pokud nastávající restrikce nezaberou, budou nás ale čekat další změny, uvedl v pořadu Nový den ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Omezené by mohly být například hromadné akce. Lockdown ale podle něj nehrozí, a to právě díky očkovaným. Těch je v Česku přes šest milionů. Nebylo by to spravedlivé, míní Vojtěch.

„Nechceme dělat lockdown, uzavírat porovozy a restaurace, to platí. Museli bychom jít cestou režimových opatření v rámci hromadných akcí. Takto je možné situaci řešit, nikoli uzavírkami. To by nebylo správné a spravedlivé, pokud tu máme přes šest milionů naočkovaných zodpovědných lidí,“ uvedl na CNN Prima NEWS ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Očekává, že v řádu týdnů zaznamenáme pokles počtu nakažených. „Zásadnější věc je zvýšit počet očkování, to může situaci vylepšit. Tam směřujeme a děláme kroky a úpravy systému testování, abychom více motivovali k očkování, je to dlouhodobé řešení,“ podotkl dále.

Kvůli nenaočkovaným navíc přibývá hospitalizovaných. „Pokud nechceme dopustit zahlcení nemocnic a zastavovat operace, musíme se k tomu postavit čelem a proočkovanost zvýšit,“ apeloval Vojtěch. Očkování a restrikce by tak měly situaci zlepšit.

Na zpřísnění se už vláda dohodla. Nově bude muset personál restaurací a dalších podniků kontrolovat certifikáty svých hostů. Dále skončí pojišťovnou hrazené testování na COVID-19 pro dospělé, zkrátí se platnost provedených testů i doba karantény a v neposlední řadě se obnoví povinnost nosit respirátory ve všech vnitřních prostorech.

Po delších jednání se ministři zdravotnictví a školství dohodli také na opatřeních ve školách. „Došli jsme ke konsenzu, že opatření ve školách je nutné činit. Vidíme, že nákaza tam je. Dohodli jsme se, že v nejpostiženějších regionech by bylo testování ve školách 1. a 8. listopadu,“ prozradil Vojtěch.

Pokud by učitel nebyl očkovaný, vztahuje se i na něj povinnost se otestovat po podzimních prázdninách ve dvou vlnách. „Neočkovaní (učitelé) by při výuce nosili respirátor. Je to z toho důvodu, že na základě trasování velmi často vznikají klastry od neočkovaných učitelů,“ dodal.

Tagy: