Vojtěch: Zatím se zdá, že testování ve školách pokračovat nebude, ale roušky ano

Adam Vojtěch

360° 7.9.2021

Roušky ve společných školních prostorách zatím necháme, je to otázka míchání kolektivů, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). I když vláda ještě nemá úplné výsledky testování žáků, podle Vojtěcha se zdá, že testování nebude po 9. září pokračovat.

Podle neoficiálních výsledků prvního kola plošného testování ve školách 1. nebo 2. září bylo pozitivně testováno 111 žáků. „Za 6. září ještě data nemáme, ale podle prvních výsledků se zdá, že to nebude horší. Vyhodnotit vše chceme až po poslední vlně. Nepřepokládáme, že by se v nějakém kraji pokračovalo v testování, ale počkejme si na 9. září,“ řekl Vojtěch v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Debatu ale vzbuzuje povinné nošení roušek ve společných školních prostorách. Mnozí odborníci se diví, proč negativně testované děti musejí nosit ochranu úst. „Roušky ve společných prostorách zatím necháme, je to otázka míchání kolektivů. Jde o prevenci umisťování dětí do karantény. Pokud se objeví pozitivní dítě a nemá roušku, musí jeho kontakty do karantény. A určitě nechceme, aby šla do karantény celá škola,“ vysvětlil ministr.

Vláda se v úterý snažila občany uklidnit, že žádný lockdown nebo plošné uzavírání škol nechystá. Slíbil to premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že kabinet se prý poučil z loňského dění a hygiena situaci na celém českém území bedlivě sleduje. Zároveň ale nevyloučil lokální omezení.

Podobně mluvil ve večerním pořadu CNN Prima NEWS i Vojtěch. „Nemusí to být ve formě lockdownů, bavíme se i o plošném testování ve firmách nebo školách. V tuto chvíli neplánujeme uzavírání obchodů nebo provozoven. Situace se ale zhoršuje a čísla pozitivních rostou. Záleží však na dopadu na nemocnice a doufám, že už to nebude tak hrozné jako v minulosti,“ podotkl.

Vystřelit čísla jako Prymula je nekorektní

Epidemiolog a bývalý šéf zdravotnického resortu Roman Prymula ve vysílání ČT konstatoval, že se budou v Česku provádět analýzy, které by měly odpovědět na otázku, kolik lidí skutečně zemřelo na covid a s covidem. Nedá se prý přesně říci, kolik lidí zemřelo zbytečně. Myslí si však, že se mnohým ztrátám na životech dalo předejít včasnějšími a tvrdšími opatřeními. „Až takových patnáct tisíc lidí zemřít nemuselo,“ prohlásil.

Na dotaz CNN Prima NEWS dodal, že uvedený počet nelze přesně spočítat. „Ale pokud bychom dělali opatření racionálněji, nebylo by uvolnění a velké vlny. Kdybychom počkali na proočkování, mohli bychom být na počtech mrtvých, které mají ostatní podobně velké země,“ vysvětlil.

A jak na kritiku reagoval Vojtěch? „Vystřelit takto nějaké číslo není korektní. To, že se udělaly chyby, víme. Každý na ministerstvu dělal po celou dobu pandemie maximum možného a vinit někoho konkrétního není fér,“ vzkázal Prymulovi, který byl ministrem loni na podzim, když v křesle vystřídal právě Vojtěcha.

Tagy: