Prymula: Až patnáct tisíc lidí nemuselo zemřít, kdybychom přijali tvrdší opatření

Další dávky očkování

Podle epidemiologa Romana Prymuly (za ANO) až patnáct tisíc lidí nemuselo zemřít, kdyby zde byla přijata přísnější opatření. Stejně tak je toho názoru, že se limit 75 procent proočkovaných občanů v Česku nenaplní. „Jsme někde na 57 procentech. Posun u lidí, kteří očkování odmítají nebo váhají, je nelehký,“ uvedl v pořadu Interview na ČT24.

Prymula ve vysílání ČT konstatoval, že se budou v Česku provádět analýzy, které by měly odpovědět na otázku, kolik lidí skutečně zemřelo na covid a s covidem. Podle něj ale nemá tato bilance již takový praktický význam. „Ve všech případech se to navíc nedá určit definitivně. Není ale pravda, že ve statistice jsou lidé, kteří zemřeli například při autonehodě a byli covid pozitivní,“ podotkl.

Epidemiolog míní, že se nedá přesně říci, kolik lidí zemřelo zbytečně. Myslí si však, že se mnohým ztrátám na životech dalo předejít včasnějšími a tvrdšími opatřeními. „Až takových patnáct tisíc lidí zemřít nemuselo,“ prohlásil.

Na dotaz CNN Prima NEWS dodal, že uvedený počet nelze přesně spočítat. „Ale pokud bychom dělali opatření racionálněji, nebylo by uvolnění a velké vlny. Kdybychom počkali na proočkování, mohli bychom být na počtech mrtvých, které mají ostatní podobně velké země,“ vysvětlil.

Číslo 15 tisíc přitom nemusí být konečné – nakažených covidem opět přibývá. „Když se srovnají poslední dva týdny, jednoznačně dominuje ten poslední, a to v posledních dnech – čtvrtku a pátku,“ pokračoval Prymula s tím, že se v těchto dnech maximálně testovalo a denně přibylo přes 300 nových případů.

Třetí dávka nebude poslední

Podle dostupných údajů lidem řádná imunita z očkování vyprchá asi po osmi měsících. Prymula proto v pořadu Nový den připustil, že bude nutné lidi pravidelně přeočkovávat. „Pokud se nebudeme přeočkovávat, je logické, že do osmi měsíců dojde k poklesu protilátek,“ pronesl. Podotkl, že ani třetí dávka vakcíny nemusí být poslední. „Pokud zde onemocnění bude, je jasné, že se přeočkování bude opakovat,“ sdělil CNN Prima NEWS.

Na čtvrtou dávku vakcíny je ale prý ještě brzy. „Řada zemí neočkuje ani třetí dávkou. V Izraeli mají třetí dávku pouze dva miliony lidí, takže to považuji za předčasné,“ řekl na dotaz CNN Prima NEWS a dodal, že přeočkování možná nebude potřeba každý rok. Záleží na vývoji vakcín a jejich odolnosti vůči novým mutacím.

Česko nadále „bojuje“ s odmítači očkování. Problém podle epidemiologa představují hlavně neproočkované rizikové skupiny, jako jsou senioři. „Jasně se to projevuje v počtu zemřelých nebo těch s těžkým průběhem,“ konstatoval. Je navíc skeptický v otázce proočkovanosti.

„Vidíme, že dochází k prudkému zpomalení očkování. Jsme někde na 57 procentech. To znamená, že posun na 75 procent u osob, které očkování odmítají nebo váhají, je nelehký,“ upozornil. Podle něj na tuto hranici Česko nedosáhne. Reagoval tak na vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO).

V řadě zemí je už čtvrtá vlna pandemie

I přes nárůsty nakažených je Prymula optimistou a věří, že podzim nebude tak dramatický, jako tomu bylo před rokem. „V Evropě již dochází k poměrně masivním nárůstům, takže čtvrtá vlna v řadě zemí již je. Na druhou stranu si myslím, že u nás nemoc prodělal vysoký počet osob,“ podotkl. Je toho názoru, že je Česko jednou z nejpromořenějších zemí světa.

Doplnil, že se podle něj budou muset lidé s nemocí naučit žít. „Virus nezmizí. Když zde bude slušná proočkovanost v kombinaci s těmi, kteří covid prodělali, myslím, že roušky brzy sundáme,“ uvedl. Ve vysílání CNN Prima NEWS však sdělil, že to nebude v této sezoně.

Výsledky Česka špatné nejsou

I náměstkyně ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Martina Koziar Vašáková se domnívá, že 75procentní proočkovanosti pravděpodobně nedosáhneme. „Bohužel si to také myslím. Určitě to nestihneme do doby, kdy se zvýší počty infikovaných natolik, abychom museli počítat s tím, že zde může být dopad na nemocnice,“ podotkla ve vysílání CNN Prima NEWS.

Dodala však, že nikdo neví, jak bude podzimní vlna covidu vypadat. „Je možné, že se díky promoření a vakcinaci bude jednat o šíření infekce s lehčím onemocněním. Počítat ale musíme i se scénářem, že se lidé začnou ve větší míře dostávat do nemocnic,“ doplnila.

Vašáková reagovala i na výrok bývalého ministra zdravotnictví o možné záchraně 15 tisíc životů. „Musíme to vzít tak, že Česko bylo enormně promořené ve srovnání s okolními státy. Když následně vztáhneme počet mrtvých na počet infikovaných, naše výsledky nejsou špatné,“ podotkla. Vyzdvihla, že český zdravotní systém dokázal řadu lidí zachránit. „Mortalita byla kolem dvou procent. Člověk tak musí korigovat data v závislosti na faktech,“ uzavřela.

Tagy: