Karpov leží v kómatu. Ruský šachista volal po konci války, pak měl „nešťastně upadnout“

V 70. letech se šachový velmistr Anatolij Karpov zapsal do historie, když se na celou jednu dekádu stal mistrem světa. Začal fušovat i do politiky a byl znám jako krajní podporovatel prezidenta Vladimira Putina. Nyní však leží v kómatu na neurologickém oddělení Sklifosovského institutu. Poté, co kritizoval válku na Ukrajině a volal po jejím konci, měl podle některých ruských médií „nešťastně upadnout“. Jiné zdroje mluví o tom, že byl Karpov napaden, když odcházel z budovy moskevské Státní dumy.

Kdy přesně se 71letý Karpov zranil, je předmětem dohadů. Andrej Kovaljov, šéf Všeruského hnutí podnikatelů, tvrdí, že byl napaden ve chvíli, kdy odcházel z budovy moskevské Státní dumy. Podle Kovaljova šachista utrpěl frakturu krku a do bezvědomí jej zbili neznámí útočníci.

Mluvčí Ruské šachové federace Kirill Zangalis však uvedl, že jsou tyto zprávy falešné. Stejně se vyjadřuje také Karpovova dcera Sofie. Oba se shodují, že za kritickým zdravotním stavem ruského zákonodárce stojí údajný nešťastný pád. Některé zprávy dokonce uvádí, že měl být Karpov opilý, píše web Daily Mail.

Ačkoliv není jasné, co přesně se před kolapsem šachisty odehrálo, je jisté, že je jeho stav velmi vážný. Britské médium poukazuje na Karpovovu rétoriku, kterou si mohl vedení Kremlu znepřátelit. Dříve krajní stoupenec ruského prezidenta v dubnovém rozhovoru pro kazašskou televizi volal po konci války na Ukrajině.

Politici rozhodují, civilisté umírají

„Přál bych si, aby válka skončila co nejdříve, aby přestali umírat mírumilovní lidé. Nakonec jsou oběťmi obyčejní lidé. Ti bojují, politici a generálové rozhodují, civilisté umírají. O vojácích a důstojnících ani nemluvím. Vůbec jsem si nedokázal představit, že by Rusové a Ukrajinci šli do války. Mám na Ukrajině mnoho přátel,“ nechal se slyšet.

Daily Mail spekuluje, že to byla právě tato upřímná slova, která mohla vést k tomu, že skončil v kómatu. Karpov je nyní posledním z řady ruské elity, která po „nešťastných událostech“ končí ve vážném stavu v nemocnici. Mnozí dokonce umírají. Posledním zemřelým byl 47letý Nikolaj Petrunin, který údajně zemřel na komplikace spojené s covidem poté, co byl měsíc v umělém spánku.

Tagy:
válka zranění zdraví Vladimir Putin kóma Ukrajina kritika šachista Státní duma ruská invaze na Ukrajinu Anatolij Jevgeňjevič Karpov