Další podezřelé úmrtí v Putinově okolí. Šéf ruské mobilizace zemřel za záhadných okolností

Roman Malyk

Válka na Ukrajině (19.10.2022 9:00)

Šéf ruské mobilizace Roman Malyk zemřel za nevyjasněných okolností. Podle oficiálních informací ze státních médií se podplukovníkovi zastavilo srdce. Na těle se však našly známky sebevraždy. Příbuzní devětačtyřicetiletého muže však nevěří, že by si vojenský komisař dobrovolně sáhl na život.

Tělo vojenského komisaře Partizánského a Lazovského okruhu bylo nalezeno u jeho rezidence na zahradě v Přímořském kraji, který se nachází na východě Ruska. Opoziční web Meduza informoval, že byl Malyk nalezen poblíž plotu. Policie incident vyšetřuje jako vraždu, i když připouští, že si voják vzal život sám.

„Přestalo bít srdce silného a odvážného muže, který se nikdy nezlomil pod váhou vojenských událostí a mnoha proher,“ stojí v oficiálním prohlášení. „Byl to muž slova a činu, ve městě známý a uznávaný pro svou čestnost a poctivost," řekl podle webu The Sun jeden z přátel otce dvou dětí.

V poslední době totiž bylo zaznamenáno několik útoků na mobilizační úřady. Kreml proto zavedl dodatečnou ostrahu kanceláří i samotných členů mobilizačních skupin. Část obyvatelstva je s mobilizací nespokojená a kritizuje rekrutování mužů bez zkušeností a tréninku. Podle britského deníku The Mirror byly zaznamenány útoky na 70 úřadů, na které lidé házeli Molotovovy koktejly.

Úmrtí Romana Malyka je další z řady podezřelých úmrtí vysoce postavených ruských činitelů, kteří mají blízko k prezidentu Vladimiru Putinovi, či z řad významných osobnosti tamního byznysu. V září zemřel generální ředitel ruského státního podniku Rozvoje Dálného východu a Arktidy Ivan Pečorin, který měl údajně vypadnout z lodi. Bývalý šéf společnosti Lukoil Ravil Maganov měl vypadnout z okna moskevské nemocnice.

V první polovině října ve věku 46 let zahynul ruský poslanec Státní dumy Nikolaj Petrunin, který dohlížel na legislativní regulaci průmyslu se zaměřením na zemní plyn. Politikovi se měla stát osudnou vážná nemoc, spekulovalo se o nákaze covidem.

Tagy:
Vladimir Putin Dálný východ smrt Arktida mobilizace úmrtí Rusko Státní duma Partizánske Moskevský Kreml Lukoil Přímořský kraj Ivan Pečorin Roman Malyk Ravil Ulfatovič Maganov