Pod troskami domů může být až 180 tisíc lidí. Většina bude mrtvá, obává se turecký odborník

Turecké zemětřesení si vyžádalo tisíce mrtvých a desítky tisíc raněných, tato čísla navíc takřka jistě ještě strmě porostou. S mrazivou předpovědí přišel turecký odborník Ovgun Ahmet Ercan. Pro list The Economist odhadl, že pod sutinami zničených domů může být až 180 tisíc lidí. Většina z nich bude podle něj mrtvá.

„180 tisíc lidí nebo dokonce více může být stále uvězněno pod sutinami, většina z nich bude mrtvá,“ prohlásil v rozhovoru pro britský týdeník The Economist expert na zemětřesení Ercan.

Jeho odhad je ještě mnohem horší než finální předpověď Světové zdravotnické organizace (WHO). Ta uvádí, že celkem si může zemětřesení vyžádat až 20 tisíc lidských životů. Kromě toho WHO dodává, že katastrofa může ovlivnit až 23 milionů lidí nejen v Turecku, ale i v sousední Sýrii, která byla rovněž zasažena.

K TÉMATU: Když se svět pohne o tři metry. Mrazivé fotografie ukazují, jak se Turecko rozlomilo.

Ercan mimo jiné na svém profilu na sociální síti Twitter zmínil řadu dalších informací. Například to, že „až 80 procent lidí, kteří v troskách můžou přežít, se skutečně podaří zachránit, ale jen dalších 5 procent přežije v sutinách den po samotném zemětřesení“.

Záchranáři stále nacházejí i živé

Aktuální bilance mrtvých a raněných je už tak mimořádně vysoká. Podle aktualizovaných údajů zemřelo na turecké straně kvůli zemětřesení přes devět tisíc lidí, dalších více než dva a půl tisíce obětí hlásí sousední Sýrie.

Nejnovější údaje rovněž informují o více než 50 tisících raněných, celá města a obce na jihovýchodě Turecka či severu Sýrie jsou téměř zničená. V sutinách budov záchranáři stále nacházejí mnoho lidí. Někteří jako zázrakem přežili, jiní takové štěstí neměli.

Mezi dalšími se po zemětřesení pohřešuje i jedna Češka. Ta měla podle informací CNN Prima NEWS žít na jihovýchodě země se svým tureckým manželem a jeho rodinou.

Na místo zasažené tragédií dorazil i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Jeho vláda však z úst lidí schytává vesměs kritiku, že nedokáže včas reagovat na přírodní katastrofu a její následky. Lidé na místě viní prezidenta a jeho kabinet, že některé oblasti byly dlouho bez pomoci a lehké to není ani s humanitární pomocí.

Tagy: