Volba padla na ploché Záporoží. Ukrajinci zahájili protiofenzivu, čeho chtějí dosáhnout?

Ruská houfnice pálí na ukrajinské pozice. (4. 6. 2023)

Válka na Ukrajině 9. 6. 2023

Po měsících příprav začala podle dostupných informací ukrajinská protiofenziva. Ukrajinci prý zahájili výpady na Donbasu, hlavní snahou Kyjeva bude ale zřejmě prorazit v Záporožské oblasti. Ukrajinci při protiútoku využívají vojenskou techniku od spojenců, v čele má být devět brigád vojáků vycvičených na Západě.

Nebýt sabotáže Kachovské přehrady, možná by k ní došlo za docela jiných okolností. Ukrajinská protiofenziva, jež byla očekávána prakticky od ledna letošního roku, podle dostupných informací začala. V akci už je i moderní technika, kterou západní státy v průběhu roku dodaly Kyjevu.

List The New York Times informoval, že Ukrajinci zahájili protiútok v Doněcké oblasti, hlavní tepnou protiofenzivy se ale zřejmě stane Záporožská oblast. Kyjev měl zahájit operace u města Orichiv. Experti oslovení BBC se domnívají, že Ukrajinci se možná budou snažit probít až k Azovskému moři (nejspíše přes Melitopol), aby rozdělili ruskou armádu na dvě části – posádky na Krymu a na vojáky na Donbasu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry rozmlácené západní techniky včetně Leopardů. Okupanti zlikvidovali ukrajinský konvoj

S touto variantou protiofenzivy už dlouhé měsíce pracují i mnozí vojenští experti. Další možností byl výpad přes Cherson, který byl možná zkomplikován sabotáží Kachovské přehrady, a třetí variantou se jevil průlom u Bachmutu, kde Ukrajinci v posledních týdnech dosáhli lokálních územních úspěchů.

Všechno bude vidět

Ukrajinci zapojili do protiofenzivy moderní západní techniku v čele s tanky Leopard, drony nebo dělostřelectvem. Útočné operace má vést devět vojenských brigád, které jsou složené z vojáků vycvičených na Západě.

Je možné, že ukrajinská armáda bude nejprve testovat sílu ruské obrany na různých místech, a směr protiofenzivy se proto může měnit. „Ukrajinská vláda záměrně neříká nic o svých plánech, ale její jednotky zkoumají ruské pozice a hledají známky slabosti,“ uvedl web BBC.

List The New York Times naznačil, že v prvních hodinách protiofenzivy měli Ukrajinci těžké ztráty. Kolony vozidel se daly do pohybu za bílého dne. Současný dynamický vývoj události ve válečné zóně je ale velmi těžké ověřovat.

Ukrajinci protiútokem vstupují do úplně nové role. Zatímco dosud mohli naplno těžit z obranné pozice, nyní jsou v pozici útočníka. Záporožská oblast je navíc prakticky celá rovinatá, což útočníkovi komplikuje provedení překvapivé operace. Rusko k tomu v oblasti vybudovalo obranný pás složený ze zákopů, protitankových překážek nebo min.

Samo město Záporoží drží Ukrajinci, většinu regionu včetně jaderné elektrárny ale okupují Rusové. Kromě Záporožské oblasti prý Ukrajinci útočili také u města Velyka Novosilka v Doněcké oblasti.

Americké úřady informují také o zintenzivnění bitvy o Bachmut, což by nahrávalo verzi, že Ukrajinci přecházejí do ofenzivy na několika úsecích fronty.

Tagy:
válka útok Ukrajina Rusko Záporoží Bachmut Orichiv protiofenzíva