Volby by těsně vyhrálo ANO, druzí Piráti a STAN. Ze Sněmovny by vypadla ČSSD

Pokud by se v únoru konaly volby, vyhrálo by je hnutí ANO s 26,5 procenta. Těsně za hnutím Andreje Babiše jsou Piráti a STAN s 25 procenty. ČSSD by se vůbec do Sněmovny nedostala. Vyplývá to z průzkumu agentury Median.

„Rozdíl mezi preferencemi hnutí ANO 2011 a koalicí Pirátů a STAN je i v únoru stále velmi těsný, i když vedení si stále zachovává hnutí ANO,“ konstatuje Median.

Agentura si všímá toho, že hnutí ANO má nízkou podporu u podnikatelů, a to pouze ve výši pět procent. Naopak mezi důchodci je podpora vládního hnutí na úrovni 46,8 procenta.

Podporu podnikatelů mají naopak právě Piráti se STAN a koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL). Koalici ODS, lidovců a TOP 09 by v únoru dalo hlas 18,5 procenta voličů.

Ze Sněmovny by vypadla ČSSD. V únoru by ji volilo pouze 4,5 procenta respondentů. Pro vstup do dolní parlamentní komory je potřeba minimálně pět procent. Hnutí SPD by získalo 10 procent, KSČM 8 procent.

Největší potenciál mají Piráti a STAN

Z hlediska volebního potenciálu je na tom podle Medianu lépe koalice Pirátů a STAN než ANO. Pokud by ANO získalo hlasy od všech voličů, kteří jeho volbu zvažují a nevylučují účast ve volbách, mělo by 31 procent hlasů. Vedle toho potenciální zisk koalice Pirátů a STAN činí 32 procent, proti lednu je však o tři procentní body nižší.

Právě nerozhodnutí voliči mohou výsledky voleb značně ovlivnit. Podle průzkumu 33,5 procenta dotázaných chce k volbám určitě jít, ale není pevně rozhodnuto o tom, kterou stranu si vybere.

Voleb do Poslanecké sněmovny by se v únoru 2021 zúčastnilo 64,5 procenta respondentů. To by znamenalo mírně vyšší volební účast než při volbách do Sněmovny v roce 2017.

Průzkum probíhal od 1. února do 2. března a zúčastnilo se ho 1 048 respondentů.

Tagy: