Volby by vyhrálo ANO, druzí Piráti mají půlku hlasů. SPD či TOP 09 by poslance neměly

Pokud by se volby do Sněmovny konaly v září, zvítězilo by hnutí ANO s 31,5 procenty hlasů. Na druhé místo by se podle volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) dostali Piráti s téměř polovičním ziskem, třetí by byla ODS. Zatímco podle exkluzivního průzkumu STEM pro CNN Prima NEWS podpora ANO setrvale klesá, podle CVVM naopak roste – v červencovém modelu mělo ANO 29 procent.

Hnutí ANO by bylo jasným vítězem voleb do Poslanecké sněmovny, druzí Piráti by získali 16 procent hlasů. „U Pirátské strany dochází od března 2020 k setrvalému posílení podpory a je tedy velmi pravděpodobné, že podpora Pirátské strany mezi voliči v posledních měsících mírně stoupá,“ zhodnotili analytici CVVM.

Pro občanské demokraty se v průzkumu vyslovilo 12,5 procent respondentů a dostali se tak na třetí místo, čtvrtou ČSSD podpořilo 10,5 procenta dotázaných. Komunisté na pátém místě dostali o jeden procentní bod méně hlasů než sociální demokracie.

U dalších stran už nelze s jistotou říci, že by některá poslanecká křesla obsadily. SPD i STAN v průzkumu získaly shodně 4,5 procenta hlasů, TOP 09 ještě o půl procentního bodu méně. KDU-ČSL vyjádřilo podporu 3,5 procenta respondentů.

Nárůst, který zaznamenalo hnutí ANO oproti červencovému výsledku 29 procent, nepovažují odborníci za statisticky významný posun. „Mírný pokles podpory (u hnutí ANO – pozn. red.) bylo možné pozorovat mezi březnem a červnem 2020 momentálně je podpora nižší, než byla před koronavirovou krizí, konkrétně mezi lednem a březnem 2020,“ doplnilo CVVM.

K volbám do Poslanecké sněmovny by se v září dostavilo 60 procent voličů, 33 procent by nedorazilo a zbylých sedm procent zatím neví. Průzkum probíhal ve dnech 5. až 20. září 2020, zapojilo se do něj 951 respondentů.

Tagy: