Vyšší mzdy v Polsku? Zvládá krizi rychleji, uznal Skopeček. Marasmus naší vlády, tvrdí Nacher

Poslanci Jan Skopeček (ODS) a Patrik Nacher (ANO)

Patrik Nacher, Jan Skopeček, Jakub Horák, Jan Kubáček

Poláci zvládají krizi rychleji, uznal poslanec Jan Skopeček (ODS) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS v souvislosti s tím, že nás polští sousedé předstihli v nárůstu průměrné mzdy. Svůj podíl na tom má podle něj i fakt, že polský trh není tak závislý na zahraniční poptávce jako ten tuzemský. Podle poslance hnutí ANO Patrika Nachera se ale na „marasmu“ podílí současná vláda.

Polští sousedé už v průměrných mzdách předehnali Čechy. Navíc to vypadá, že tento trend bude pokračovat. Za poslední čtyři roky se Polákům zvýšila průměrná mzda téměř o 20 tisíc korun. V současnosti činí podle polského statistického úřadu v přepočtu asi 48 tisíc korun, zatímco v Česku nyní dosahuje necelých 44 tisíc korun.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda bude ve svém posledním roce rozdávat, míní Korecký. Jurečka hraje o své politické bytí

Polská ekonomika roste už řadu let rychleji než česká, uznal poslanec Jan Skopeček (ODS). „I covidové období Poláci zvládli lépe v tom směru, že měli méně než poloviční propad hrubého domácího produktu než Česko, a v následujících letech zaznamenali vyšší růst,“ podotkl v pořadu 360°.

Zásluhu za růst polské ekonomiky připisuje Skopeček velkému vnitřnímu trhu, který není tak závislý na zahraniční poptávce. Ta se podle něj významně podílela na pádu HDP v Česku například při covidové krizi. „Poláci to dokázali saturovat vnitřním trhem,“ řekl Skopeček.

Podle poslance hnutí ANO Patrika Nachera české mzdy za polskými zaostávají kvůli vládní politice. „Původní příslib vlády byl, a to v kampani i po volbách, že bude šetřit na státu, nikoliv na lidech, ale konsolidační balíček je postaven na zvyšování daní,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Navzdory slibům podle něj mnohonásobně vzrostly právě náklady na provoz státu, což spolu se zvyšováním daní a valorizací důchodů k růstu platů státních zaměstnanců nepovede.

„Reagovat na kolegu je složité, protože splácal dohromady všechno možné i nemožné, co určitě nesouvisí s dynamikou platů v Polsku a v Česku,“ namítl Skopeček. Připomněl, že státní výdaje poprvé po mnoha letech klesly, ačkoliv by si sám přál, aby konsolidace veřejných financí probíhala rychleji. „Ale jsem rád alespoň za tuto změnu trendu, na kterou se hnutí ANO v době vlády nezmohlo,“ rýpnul si.

Podle Nachera však současný kabinet podniká „jednorázové kroky“, které „nemají logiku“. Patří k nim zvýšení daní nebo zrušení EET, vyjmenoval poslanec hnutí ANO. „Vláda se podílí na tomto marasmu,“ okomentoval.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Chaos na stavebních úřadech pokračuje: Je to absurdní, stavíme ve vzduchu, zlobí se Kasl

Tagy: