Komentátor: Fatální výprask na Vysočině je prohra Babiše. „Referenda o vládě“ teď asi lituje

Dalibor Balšínek

Balšínek hodnotí výsledky senátních voleb

Výsledky senátních voleb ukazují, že řada lidí nadále podporuje vládní koalici. Uvedl to Dalibor Balšínek, šéfredaktor Echo24 a týdeníku Echo, v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Ztráty naopak sčítá hnutí ANO, což znamená komplikace především pro expremiéra Andreje Babiše a jeho další politické ambice.

Ačkoli předseda hnutí ANO Babiš před druhým kolem senátních voleb burcoval voliče, aby svěřili hlasy současné opozici, po konci hlasování je zřejmé, že spokojenější budou vládní strany. Triumf slaví zejména ODS a KDU-ČSL.

„Je to vítězství ODS, je to vítězství vládní koalice, byť jsou senátní volby specifické,“ hodnotí Balšínek výsledky voleb.

Podle něj hlasování ukázalo, že ANO nedokázalo aktivizovat dostatek příznivců. „Je to prohra Andreje Babiše, i když získal nějaké nové senátory. Jeho hnutí tradičně Senát neumí,“ doplnil novinář.

Ostře sledovaný senátorský souboj probíhal především v Jihlavě, kde se proti současnému šéfovi Senátu Miloši Vystrčilovi postavila Jana Nagyová z ANO, která figuruje jako obviněná v kauze Čapí hnízdo. Získala ale o 20 procent méně hlasů než její vyzyvatel.

„Na Vysočině jde o fatální výprask. Byl to test schopností Babiše a jeho strany mobilizovat voliče,“ domnívá se Balšínek s tím, že to může hodně napovědět o možných ambicích expremiéra dobýt Hrad.

„Jednoznačná message je zdrcující porážka Andreje Babiše. On sám si vzal ty volby jako důležité, byl jediný předseda politické strany, který aktivně vstupoval do té kampaně. A to, co se stalo v Jihlavě, je především jeho prohra a myslím, že po tomhle už nebude moci seriózně uvažovat o kandidatuře na prezidenta. Nebo respektive mu bude jasné, že šance má skutečně velmi malé,“ řekl novinář.

Expremiér před senátními volbami prohlašoval, že hlasování může být určitým referendem o vládě. „Asi toho teď lituje, ale nepřizná to,“ čte situaci Balšínek.

Tagy: