Volby v Rusku by dnes vyhráli komunisté, řekl Pivoňka. Národní imperialismus tam neskončí

Bývalý velvyslanec České republiky v Rusku Vítězslav Pivoňka

360° (228)

Kdyby se dnes konaly v Rusku svobodné parlamentní demokratické volby, vyhrála by je komunistická strana, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý velvyslanec České republiky v Rusku Vítězslav Pivoňka. Podle něj to není scénář, který by dával optimistické vyhlídky do budoucna. Národní imperialismus totiž v Rusku dál pokračuje.

Když budeme přemýšlet o Rusku budoucnosti, musíme se bavit o tom, kdo bude vládnout po Putinovi, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý velvyslanec České republiky v Rusku Vítězslav Pivoňka. „Když jsme se o tom bavili, vždycky jsme diskutovali o následníkovi Vladimira Putina, protože ho bude vybírat. Sledujeme padesátníky v Radě bezpečnosti, v administraci prezidenta i vládě, protože jsou potenciálními nástupci, kteří v podstatě budou pokračovat v putinismu,“ sdělil Pivoňka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sankce Putinův režim nepoloží na lopatky hned. Rusko má zatím peníze kde brát, říká Just

Dodal, že kdyby se dnes konaly v Rusku svobodné parlamentní demokratické volby, vyhrála by je komunistická strana. „To není scénář, který by nám dával nějaký optimismus do budoucnosti. Národní imperialismus, který se stal staronovou součástí v podstatě celé ruské společnosti, prochází od carských dob, přes časy socialisticko-komunistického Sovětského svazu a pokračuje dál, nehledě na to, jaká ideologie vládne,“ míní Pivoňka.

Válku na Ukrajině Rusko prezentuje jako střet se západním světem. „Nejde pouze o Evropskou unii a NATO. Západní svět v pojetí Ruska, to je euroatlantický svět plus Austrálie, Japonsko, Jižní Korea a Izrael. Rusko zásadním způsobem odmítá liberální demokracii. Vyhlásilo program, že se do roku 2040 chce na mentální, filozofické, akademické, politické i ekonomické úrovni zbavit vlivu západního světa,“ popsal Pivoňka. Podle něj proto musíme očekávat, že konflikt vedený nevojenskými prostředky budeme zažívat desítky let.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Proruským silám čelím každý den, hájí Nerudová Foltýna. Z postupu Maďarska je šokovaná

Tagy: