Proruským silám čelím každý den, hájí Nerudová Foltýna. Z postupu Maďarska je šokovaná

Danuše Nerudová v debatě ve vysílání CNN Prima NEWS

360° (227)

Jsem ráda, že si vládní koordinátor pro komunikaci Otakar Foltýn sundal bílé rukavičky, řekla o jeho výrocích o podporovatelích Ruska europoslankyně Danuše Nerudová (STAN) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Uvedla, že sama čelí proruským silám, a to poté, co zaslala dopis Evropské komisi ohledně Maďarska. Podotkla, že je v šoku z toho, že Maďarsko chce udělovat víza pro Rusy a Bělorusy.

Ten, kdo obdivuje, omlouvá nebo blahořečí neuvěřitelně zvrhlý režim, jako je třeba ten Putinův, je nešťastný, zahořklý, zapšklý, smutný, opuštěný člověk, má životní smůlu nebo je prostě svině. To řekl na debatě s názvem „Pravda není jenom slovo“ na festivalu ve Slavonicích vládní koordinátor pro komunikaci Otakar Foltýn.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Unikl Putinův tajný plán jaderného útoku. Odhaluje místa, na která Rusko cílí

Přestože by europoslankyně Danuše Nerudová (STAN) volila jiná slova, je podle ní Foltýn člověk na správném místě. „Osobně si ho nesmírně vážím, protože je veterán z několika misí. Když dennodenně koukáte smrti do očí, asi volíte slova, která nejsou úplně politicky korektní. Vynecháme-li emoce a slovník, tak on jasně a poměrně přesně pojmenoval problém proruských sil a proruských skupin,“ řekla Nerudová v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Podle ní čelíme velké hybridní válce Ruska na našem území. „Jsem ráda, že máme na tom místě člověka, který si sundal bílé rukavičky. Je potřeba, abychom těmto věcem začali čelit a myslím si, že Otakar Foltýn je ta správná osoba,“ sdělila europoslankyně.

Proruským silám nyní prý sama čelí každý den. „Vím, o čem mluvím. Stávám se jejich terčem zejména po mém dopisu Evropské komisi ohledně Maďarska, kdy tyto proruské skupiny o mně začaly šířit dezinformace ve smyslu, že jsem si zasedla na Maďarsko, nebo že chci, aby bylo vyloučeno ze Schengenu, což samozřejmě není pravda,“ uvedla Nerudová.

Dopis Evropské komisi zaslala kvůli tomu, že Maďaři chtějí udělovat víza pro Rusy a Bělorusy s odůvodněním, že je potřebují pro vybudování jaderné elektrárny. „Během 24 hodin tuto iniciativu podepsalo zhruba 70 poslanců, mimo jiné bývalá belgická premiérka, bývalý irský premiér. Žádáme Evropskou komisi, aby vyšetřila, jakým způsobem Maďarsko bude víza udělovat. Jsem úplně šokovaná, že jde o dva tisíce víz,“ popsala Nerudová.

Knotek: Nerudová je eurofederalistická svazačka

Podotkla, že ještě minulý týden se mluvilo o dvou stovkách víz. „Jedná se o občany Ruska a Běloruska a Maďarsko řeklo, že bude mít pouze 20 dní na prověření, zda tito lidé budou bezpeční. A to potom, co v roce 2002 Evropská komise vydala doporučení, v němž členské státy jasně nabádá k tomu, aby naopak prodloužili dobu, kdy budou zjišťovat, jestli ti lidé nebudou bezpečnostním rizikem pro Evropskou unii,“ zdůraznila europoslankyně.

Europoslanec Ondřej Knotek ale její iniciativu označil za výkon „hodný eurofederalistické svazačky“ a útok na suverénní Maďarsko. „Iniciativa paní Nerudové mi přijde nedůvěryhodná, protože kdyby jí skutečně šlo o bezpečnost, jak o ní velkolepě hovoří, prioritně by řešila úplně jiný typ víz, na který dosáhne až stokrát více občanů Ruské federace, než je tomu v případě maďarských pracovních karet. Zcela jistě by zvolila jiný slovník, protože dopis odpovídá spíše tomu, že se snaží zalíbit bruselským papalášům,“ řekl Knotek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozpočet nemá žádnou vatu, shodil Hampl požadavky odborů. Promluvil o kolapsu školství

Tagy: