Volby v USA: Republikáni i demokraté se připravují na soudní spory

Trump vs. Biden

Ve Spojených státech vrcholí prezidentské volby. Vyhraje současná hlava státu, republikán Donald Trump, anebo jeho rival, demokrat Joe Biden? Podle sečtených hlasů se vítězství zatím přiklání na stranu Bidena. Volbám se v pořadu 360° Pavlíny Wolfové věnovali Julia Bryanová, šéfka české pobočky Democrats Abroad, a Ciaran Kelly, který řídí českou pobočku Republicans Overseas.

Podle Bryanové se pro Bidena situace zatím vyvíjí dobře. „Mám pocit, že celé je to takové zmatené. Popravdě nikdo neočekával, že se výsledky budou vyvíjet tímto způsobem. Spousta lidí se teď obává, jak to bude pokračovat, co bude dál. Předpovídá se, jak to zřejmě dopadne, ale musíme přiznat, že jasno ještě není,“ řekl Kelly s tím, že v mnoha státech se stále počítají hlasy.

Podle mnohých politologů jsou letošní americké volby velmi emotivní. Američané volí mezi dvěma lidmi s úplně odlišnými hodnotami a povahami. Bryanová s tím souhlasí. „Šli jsme do toho a viděli jsme, že se bude bojovat o duši této země, a proto je pro mě radostné, že Joe Biden vyhraje o miliony hlasů,“ uvedla. Kelly reagoval slovy: „Já skutečně souhlasím, že tohle je velice přesný popis situace, ve které se teď Amerika nachází. Ptáme se na zásadní otázky. Chceme pokračovat ve stejném kurzu jako poslední čtyři roky, anebo chceme změnu?“

Během rozhovoru padla otázka, co by se stalo, kdyby volby vyhrál Biden. Kelly odpověděl, že pokud by chtěl reagovat cynicky, k velkým změnám nedojde. Možná se budou řešit daně, ale není si jistý, jak by se lišila Bidenova ekonomická politika. „Zároveň si nejsem jistý, co by Biden dělal jinak co se týče zahraniční politiky. Určitě chce zlepšovat vztahy s Evropou, zaměřit se na ně více, než Donald Trump, ale vůbec netuším, co chce dělat ve vztahu k Číně, Severní Koreji. Mám pocit, že s Joe Bidenem je tady mnohem více neznámých než s Donaldem Trumpem,“ sdělil šéf české pobočky Republicans Overseas.

„Donald Trump už v Bílém domě nebude. Co nás čeká, je to, že Joe Biden přinese zpět demokracii a bude to skvělý krok pro celý svět. Uvidíme skvělé věci, protože musíme zvládnout tuto pandemii a abychom zvládli pandemii, musíme se ujistit, aby lidé mohli jít znovu do práce. To bude velice důležitá součást toho, co Joe Biden plánuje,“ řekla Bryanová.

Připravme se na soudní spory

Kelly neví, zda by při nezvolení Trumpa došlo k masivním protestům. Jistý si je ale tím, že by se situace řešila soudně. „Například někteří právníci budou chtít reagovat, podobně jako když se řešily volby George Bushe a přepočítávaly se hlasy na Floridě. Otázkou je, jak budou právníci postupovat. Jestli se budou snažit zastavit sčítání hlasů, nebo budou chtít přepočítávání hlasů,“ sdělil Kelly. Dále uvedl, že v americkém státě Wisconsin by se hlasy přepočítávaly.

Bryanová řekla, že bude záležet, jak se celá situace vyvine. „Každopádně se plánují mírumilovné demonstrace a připravujeme se na právní spory,“ dodala.

Tagy: