Střet dvou hnutí u Bílého domu. Black Lives Matter údajně nožem napadli zástupce Proud Boys

Záběry z útoku na Proud Boys

Vstup z Washingtonu o útoku na Proud Boys

Čtyři členy krajně pravicového mužského uskupení Proud Boys pobodali ve Washingtonu D.C. tři neznámí pachatelé, kteří jsou podle tamní policie spjatí s hnutím Black Lives Matter. Mezi napadenými byl i vůdce Proud Boys Enrique Tarrio. K útoku došlo v americkém hlavním městě nedaleko Bílého domu v době. O události a propojení všech zúčastněných s organizacemi informoval server Daily Mail.

Členové Proud Boys v jednom z nočních barů oslavovali předběžné výsledky prezidentských voleb, kdy to vypadalo, že post obhájí současný prezident Donald Trump. Poté, co odešli, všimli si, jak tři lidé v černém oblečení zaútočili na staršího muže. Vydali se mu tedy na pomoc, ale agresoři s nožem v ruce se po nich údajně ihned vrhli.

Mezi napadenými byl i samotný vůdce Proud Boys Enrigue Terrino. „Pomáhali jsme nějakému chlápkovi, který byl bodnut dvěma černými muži a jednou ženou,“ popsal Terino, kterého jeden z pachatelů sekl do břicha. Další člen Proud Boys Bevelyn Beatty to schytal do zad. Všichni čtyři napadení byli převezeni do nemocnice, jejich zranění nejsou podle lékařů životu nebezpečná.

Ke konfliktu došlo jen pár stovek metrů od Bílého domu, sídla amerického prezidenta. Podle policie byli tři útočníci – dva muži a jedna žena – členy hnutí Black Lives Matter, které mimo jiné bojuje za práva Afroameričanů a proti policejnímu násilí. K němu se současný prezident Donald Trump staví odmítavě.

„Pachatelé byli viděni v tričkách Proud Boys, krajně pravicové extremistické skupiny, která má násilné nebo nacionalistické názory a je určená výhradně mužům,“ uvádí nezisková organizace Anti-Defamation League.

Oblečení členů Proud Boys bývá většinou černožluté. Napadenou trojici ještě před incidentem vyfotografovali známí v baru, kde oslavovali předběžné výsledky prezidentských voleb. Zároveň na sobě měli červené kšiltovky symbolizující náklonnost k Donaldu Trumpovi.

Tagy: