Jermanová: Je nutné respektovat Slováky. I Hitler vyhrál svobodné volby, opáčila Nerudová

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová a ekonomka a kandidátka do europarlamentu Danuše Nerudová (za STAN)

360° (82)

Také nacisté se do úřadu dostali demokratickými volbami, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonomka Danuše Nerudová (za STAN) v reakci na slova europoslance Ivana Davida (SPD) a poslankyně Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) o respektování výhry slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Zákonodárkyně následně Nerudové vyčetla, že ohledně postoje hnutí ANO k válce na Ukrajině lže. Probuďte se, dodala směrem k bývalé kandidátce na prezidenta.

Jermanová zdůraznila, že přes veškerou kritiku směrem ke slovenské vládě je nutné „respektovat volbu Slováků“. „Naši představitelé musí umět hovořit i s politiky opačného názoru. Minulá vláda toho byla schopná, ale problém té současné spočívá v tom, že nerespektuje názory druhého a zůstává ve svých oblíbených škatulkách,“ pronesla zákonodárkyně. Podobně to vidí také David.

ČTĚTE TAKÉ: Richterová: Babiš se přes kohouta vychytrale zbavuje odpovědnosti. Ve Sněmovně zní šílenosti

Nerudová na tato slova uvedla, že „se musí smát“. „Přijde mi to naprosto neuvěřitelné. Musíme věci nazývat pravými jmény. I diktátor Adolf Hitler byl zvolen v demokratickém klání,“ poznamenala ekonomka s tím, že Česko si drží zahraniční hodnotovou politiku, a musí se tak v případě ohrožení bezpečnosti ozvat.

„Nemůžeme pokračovat v nadstandardních bilaterálních jednáních se zemí, jejíž ministři se účastní schůzek se zástupci válečného agresora,“ dodala Nerudová a nechala se slyšet, že postoj kabinetu Petra Fialy (ODS) chápe.

Jermanová následně prohlásila, že Nerudové „musel někdo napsat do deníčku, aby byla agresivní a vytahovala diktátora Hitlera“. Vyčetla jí i pokrytecký postoj. „Je úsměvné, že na jedné straně tvrdí, že musíme respektovat demokracii, ale na druhou stranu kritizuje volbu Slováků. Fico zvítězil a odrazil postoj Slováků, takže je nutné s ním jednat,“ reagovala.

V pořadu 360° Jermanová pronesla, že Slovensko Ukrajině chce pomáhat, ovšem ne dodávkami zbraní, jelikož ty prý „už všechny poslalo“. „Slovensko na evropské úrovni funguje a podporuje všechny kroky k podpoře Ukrajiny,“ poznamenala.

Nerudová v reakci na to nadhodila, že poslanci hnutí ANO odmítli vyjádřit podporu Ukrajině po zahájení ruské invaze v rámci sněmovního usnesení, což Jermanovou nadzvedlo ze židle. „Měli jsme vlastní usnesení, v němž jsme vyjádřili podporu napadené zemi. Jste lhářka,“ obořila se a dodala směrem ke kandidátce do Evropského parlamentu, aby „se probudila“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kubáček: Česku kvůli sporu se Slovenskem hrozí silná izolace. Všechno si komplikujeme

Tagy: