Richterová: Babiš se přes kohouta vychytrale zbavuje odpovědnosti. Ve Sněmovně zní šílenosti

Olga Richterová

K věci (81)

Ostrým e-mailem předsedy ANO Andreje Babiše směrem k ministrovi zahraničí Janu Lipavskému (Piráti) přetekl pohár, uvedla k mimořádné schůzi dolní parlamentní komory poslankyně Olga Richterová (Piráti). Zákonodárkyně v pořadu K věci na CNN Prima NEWS zmínila i známé video šéfa hnutí s kohoutem Silverem. Babiš se prý prostřednictvím zvířete zbavuje „v nebezpečné vychytralosti“ veškeré odpovědnosti a podsouvá lživé údaje. Richterová poznamenala, že ve Sněmovně zaznívaly šílenosti.

E-mail Babiše, v němž se nevybíravě vyjádřil o ministru Lipavském, rozpoutal lavinu rozlícených reakcí. Podle poslankyně byl mimo jiné „poslední kapkou“, proč zástupci svolali mimořádnou schůzi Sněmovny o bezpečnostních rizicích.

K TÉMATU: Havlíček nazval schůzi Sněmovny bizárem: Koalice si popletla role, vláda obstruovala sama sebe

„Touto zprávou přetekl pohár,“ zdůraznila v pořadu K věci s tím, že důvodů ke svolání mimořádného jednání byly desítky. „V mnoha projevech hovoří o Putinovi jako o agresorovi a Ukrajině jako o oběti, ale hned v druhé větě dává za příklad slovenskou či maďarskou vládu, která na rozdíl od té české hájí vlastní zájmy a není proukrajinská, jako kdyby šlo o protichůdné pojmy,“ vyčetla předsedovi hnutí.

Podle Richterové je proto důležité, aby vyjádření podpory setrvalo v dlouhodobějším časovém horizontu. „Není žádná maličkost, že Babiš jakožto lídr nejsilnějšího opozičního hnutí tuto snahu podkopává,“ konstatovala ve vysílání CNN Prima NEWS.

V souvislosti s tím zmínila již zlidovělé video s kohoutem. „Jedná se o velice chytře natočený počin. Babiš tvrdí, že Silver nemá rád ukrajinské obilí, a prostřednictvím zvířete tak označuje komoditu za kontaminovanou. Zbavuje se tak odpovědnosti a podsouvá uživatelům nepravdivé údaje, což je ve své vychytralosti nebezpečné,“ kritizovala šéfa ANO a opáčila, že problémy se na základě 57 kontrol inspekce nepotvrdily. „Je to na hranici šíření poplašné zprávy,“ dodala.

K rozhodnutí svolat sněmovní schůzi podle Richterové vedlo množství podobných případů, kdy se za řečnickým pultíkem často ozývaly od opozice šílenosti. „Záměrem bylo jasně určit postoj k ruské agresi na Ukrajině, ale také probrat náš dlouhodobý strategický zájem na tom, aby se ruská chapadla nepřiblížila k českým hranicím,“ shrnula poslankyně.

Ocenila opoziční hnutí za to, že v minulosti podpořilo všechny zákony, jež se týkaly pomoci napadené Ukrajině. „Jenže na druhou stranu členové ANO toto video vesele sdílejí, zatímco šéf hnutí se chlubí tím, že příspěvek má již téměř dva miliony zhlédnutí,“ dodala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hejtman Krkoška končí ve své funkci kvůli kauze uplácení lékařů. Musí zaplatit 200 tisíc

Tagy: