Volební kalkulačka: Zjistěte, kdo je vám názorově nejbližší. Za pár minut budete mít jasno

Krajské a první kolo senátních voleb se nezadržitelně blíží. O vaši přízeň bojují desítky stran a politických i občanských uskupení. Čtení volebních programů může být vyčerpávající. Zpravodajský web CNN Prima NEWS proto přichází s přehlednou a jednoduchou volební kalkulačkou. S její pomocí mohou voliči snáze získat přehled, koho volit.

Předvolební boj provázely o víkendu ničivé povodně. Řada regionálních tváří je pro obyvatele známá. Ale jak jsou na tom strany s programy a svými prioritami? Podpoří například další rozvoj dálnic či výstavbu škol?

Napovědět vám může tradiční volební kalkulačka, kterou pro vás redakce CNN Prima NEWS pravidelně před volbami připravuje. Stačí si vybrat kraj, který vás zajímá a v němž budete volit.

Připraveno je pro vás 25 otázek, které dostaly všechny kandidující strany. Jejich zodpovězení vám zabere zhruba deset minut. Odpovědět můžete souhlasem, či nesouhlasem. K jednotlivým dotazům můžete také přiřadit hvězdičku, což znamená, že na konkrétní téma kladete velký důraz. Pokud si odpovědí na otázku nebudete jistí, můžete ji přeskočit.

Následně se vám ve výsledcích zobrazí pětice stran, k nimž máte nejblíže. Pořadí bude určeno podle nejvyšší shody s nabízenou stranou.

Jak se vytvářejí otázky

Volební kalkulačku provozuje spolek KohoVolit.eu, který ji vytváří už od roku 2006. Za sebou má celkem přes 100 volebních kalkulaček pro všechny druhy voleb. Internetové kalkulačky jsou totiž dostupné i v jiných jazykových mutacích.

Volební kalkulačka, neboli názorový test, srovnává vaše odpovědi s odpovědmi politických stran či kandidátů ve volbách. Může se také stát, že některá ze stran v kalkulačce chybí, protože dosud nezaslala své odpovědi.

Strany dostávají zpravidla více otázek, než kolik se nakonec použije v kalkulačce. Obvykle se vyřadí otázky, kde je u kandidátů shoda nebo se u nich objevil nějaký problém.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Povodně jako vládní PR? Pouhá zášť, opřela se Pekarová do Schillerové. Přidal se i Kalousek

Tagy:
povodeň politika volby krajské volby ANO 2011 kalkulačka zastupitelstvo kraje místní volby