Povodně jako vládní PR? Pouhá zášť, opřela se Pekarová do Schillerové. Přidal se i Kalousek

Markéta Pekarová Adamová a Alena Schillerová

Alena Schillerová o tiskové konferenci vlády k povodním

Výrok šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové, která v pondělí ve vysílání CNN Prima NEWS označila tiskovou konferenci po mimořádném jednání vlády „za marketingovou PR akci“, pobouřil vládní politiky. „Hnutí ANO označuje ničivé povodně za vládní PR? Ani v tak těžkých chvílích bohužel nejsou jeho členové schopni potlačit negativitu a zášť,“ reagovala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Když nechcete podpořit vládu, alespoň nepřekážejte,“ přidal se k ní bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Další spor vznikl mezi místopředsedou Sněmovny Karlem Havlíčkem (ANO) a bývalým hokejistou Jakubem Voráčkem.

„Vrchol nevkusu a klasický případ ‚podle sebe soudím tebe‘. Nám ostatním šlo a jde o ochranu životů, zdraví a majetku našich občanů,“ napsala Pekarová v příspěvku na sociální síti X v reakci na Schillerovou.

ČTĚTE TAKÉ: Čekáme debakl. Strany pětikoalice se bojí, že je Babiš ve volbách převálcuje

K Pekarové se na sociální síti X přidal i Kalousek. „Kritizujte rozpočet. Tam je, bohužel, mnoho důvodů proč. Ale v boji s povodněmi nelze vládě vytknout nic,“ vzkázal Schillerové. Doufá, že taková tvrzení jsou kontraproduktivní a znechutí její voliče.

„Neshodneme se na tom, jakým způsobem a tempem řeší vláda konkrétní pomoc s obnovou obydlí, infrastruktury a podnikání. Zasažení očekávali konkrétní kroky, dostali předpověď počasí a pracovní skupiny,“ odpověděla Kalouskovi pod příspěvek na sociální síti X Schillerová. „Divím se, že tomu nerozumíte, když jste jako ministr financí řešil konkrétní povodňovou pomoc lidem v roce 2013 ještě s holínkami na nohou o první noci záplav,“ dodala.

Pekarová s Kalouskem svými příspěvky komentovali výrok šéfky poslanců ANO, která ve vysílání CNN Prima NEWS kritizovala vládu. „Po tiskové konferenci se cítím velmi rozpačitě. Nejsem si jistá, jestli se mělo jednat o předpověď počasí… Tohle byla prostě marketingová PR akce,“ prohlásila Schillerová s tím, že se diváci nedozvěděli „lautr nic“.

„Hodně lidí čekalo na to, že budou krajské a senátní volby a že bude nasazeno dva tisíce vojáků. Jinak ale nic,“ uzavřela. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) podle ní neoznámil žádné zásadní informace.

Schillerová podle svých slov čekala, že přijde řeč na konkrétní programy. Fiala ale nenaplnění takové představy odůvodnil následovně: „Nejprve musíme vidět rozsah škod. Pak můžeme rozhodovat o tom, jak to budeme financovat.“

Kriticky se ke krokům vlády postavil také místopředseda Sněmovny a hnutí ANO Karel Havlíček. „Desítky miliard do protipovodňových opatření minulých vlád, hotové krizové plány a investice do ČHMÚ. To vše spolu s perfektním Integrovaným záchranným systémem a obrovským nasazením obcí pomohlo snížit ztráty. Nyní potřebují lidé, firmy a obce slyšet, jaká bude podpora, koho se bude týkat a kdy bude. Nepřekážet a pomoci. To je současná role vlády,“ sdělil na síti X.

Prohlášení Havlíčka očividně rozčílilo bývalého hokejistu Jakuba Voráčka. „Ty jsi tak samolibej žalud, že to není možný,“ vzkázal stručně Havlíčkovi.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Ostrá hádka Nerudové s Konečnou: Komunisté řešili migraci tak, že stříleli lidi na hranicích

Tagy: