Vondra: Do této situace nás dostaly chyby Němců. Řekněme jim to natvrdo do očí

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE Terezie Tománkové 18.9.2022

Pokud by česká vláda ceny energií zastropovala již na jaře, dostihlo by nás to, uvedl v Partii Terezie Tománkové europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Naopak bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček reagoval, že otálení se zastropováním nás bude ve výsledku stát miliardy. Připomněl například sklárny, které jsou ve velkých problémech. Mnohem více by kritizoval Německo, které nás podle něj svou politikou do současné situace dostalo.

Vondra připomněl, že již na jaře v Partii předpověděl, že jednou k zastropování cen energií stejně dojde. „Nemělo cenu zastropovávat na jaře, to by nás dostihlo. Vláda podle mě zareagovala dostatečně včas, abychom mohli topnou sezonu pro domácnosti a maloodběratele řešit. Řešení se hledá ještě pro velké podniky. Ale to nenajdete na národní úrovni. Do konce září bude jasno,“ vysvětlil.

Vondráček však takhle optimistický nebyl. Připomněl, že pozdní zastropování má již své ekonomické důsledky. „Neříkejte mi, že hledat řešení na jaře nemělo cenu. Zaspali jsme a teď nás to bude stát miliardy. Daňový poplatník to zaplatí dvakrát. Nesouhlasím, že to v březnu nemělo cenu. Nikdo si nekoupí sklenice, nedělá se sklo,“ reagoval Vondráček.

Debata se stočila také k Německu, jehož politika částečně může za současnou situaci. Vondra však zdůraznil potřebu dobrých vztahů s naším západním sousedem. „Němce potřebujeme, jediná cesta, jak dostat plyn a ropu, je přes Německo. Ekonomickou válku s nimi v žádném případě nechceme. Oni nás zase potřebují kvůli vývozu elektřiny. To neznamená, že jim nemáme natvrdo do očí říkat, že jsme se do této situace dostali kvůli jejich chybám,“ myslí si Vondra.

Vondráček ale zdůraznil, že například Polsko již Německo za jejich politiku otevřeně kritizuje. „Německo řeklo, že si bere energie do zásoby. Už to představuje sebevražedný trend. Těžká závislost Německa na plynu, nevyvážený mix a zelené myšlenky nás přivedly až sem,“ doplnil Vondráček.

Vondra však reagoval, že ani bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) Německo nekritizoval. „Merklová stavěla Nordstream a prohlubovala závislost, nevzpomínám si, že by se tehdy Andrej Babiš vyjadřoval,“ sdělil europoslanec.

Duel si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: