Vondra: Pokud krizi nezvládneme, ohrozí to politický systém a začne se rozpadat EU

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE Terezie Tománkové 18.9.2022

Pokud by vláda současnou energetickou krizi nezvládla, ohrozilo by to demokracii a mohla by se začít rozpadat Evropská unie. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS před tím varoval europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Věří však, že vláda tuto bezprecedentní krizi zvládne. Bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) však uvedl, že vláda situaci nezvládá a zdůraznil, že je opozice připravena převzít částečně zodpovědnost.

„Chápu, že jsou lidé znepokojeni a bojí se. Je to bezprecedentní energetická krize, která se dotýká základních lidských potřeb. Rozumím společenskému neklidu. Česká společnost touhle soutěskou projde, aniž by to nechalo lidi padnout do nějaké bídy,“ reagoval Vondra na aktuální volební model STEM pro CNN Prima NEWS, který není pro vládu příliš lichotivý.

Je to podle něj však varování, že je nutné současnou krizi zvládnout. „Máme válku za humny, která významně ovlivňuje ceny. Zvládneme to, berme to ale jako varování, že se některé věci nesmí podceňovat. Pavel Blažek zcela správně řekl, že pokud to nezvládneme, je ohrožená demokracie a může se začít rozpadat Evropská unie,“ vysvětlil europoslanec.

Česká vláda však podle něj za problémy nemůže. „Kdybych měl hledat viníky, tak první je Vladimir Putin, za druhé se na tom podepsala německá energetická politika. Je potřeba to Němcům říkat. Odstavili jaderné elektrárny a strčili Putinovi hlavu do oprátky se závislostí s plynem. S dekarbonizací začali ve špatné době,“ doplnil Vondra.

Vondráček to však vidí trochu jinak. Vláda podle něj situaci nezvládá. „Jsme v době, kdy musíme řešit národní zájmy. Měli bychom zapomenout, kdo je z koalice a kdo z opozice, a komunikovat. V řadě zemí je běžná menšinová vláda, jsme připraveni hned převzít část odpovědnosti. Ale nepředpokládám, že by se většina 108 v Poslanecké sněmovně rozhodla pro něco jiného a pětikoalice padla. Za mě, kdyby byla Česká republika akciová společnost a vláda představenstvo, tak poté, pco předvedli, by je akcionáři na mimořádné radě odvolali,“ uvedl bývalý předseda Sněmovny.

Duel si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: